Vieme ako prišiel nový šéf Dopravného podniku v Prešove o vodičák. Za zranenia platil aj pokutu, dopravný podnik mlčí


Foto: Vieme ako prišiel nový šéf Dopravného podniku v Prešove o vodičák. Za zranenia platil aj pokutu, dopravný podnik mlčí Foto: imhd.sk

V Prešove to vrie. Čerstvo vymenovaný riaditeľ Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP), Peter Davidov, už od začiatku svojej funkcie čelí nečakaným problémom. Vodičský preukaz mu totiž zhabal súd! A dôvod? Havária, ktorá skončila so zraneniami, priniesol Plus jeden deň.

Osudný deň za volantom

Osudný deň pre Davidova prišiel 8. decembra 2021, kedy spôsobil nehodu, ktorá nezostala bez následkov. V križovatke Bajkalská - Trnavská v Bratislave narazil do autobusu mestskej hromadnej dopravy linky číslo 98. Cestujúca, ktorá sa v autobuse nachádzala, utrpela vážne zranenia vrátane otrasu mozgu a poranenia predkolenia. Ako sa uvádza v rozsudku, liečenie trvalo 35 až 40 dní.

Za toto pochybenie mu bratislavský mestský súd uložil pokutu vo výške 2500 eur a zákaz šoférovať na jeden rok. A čo ak pokutu nezaplatí? V takom prípade by mohol stráviť tri mesiace za mrežami.

Košičan na čele prešovského dopravného podniku

Peter Davidov, rodák z Košíc, ktorý donedávna žil v Bratislave, bol do funkcie riaditeľa DPMP poverený 13. mája tohto roku. Primátor Prešova, František Oľha, ho následne v septembri potvrdil vo funkcii po úspešnom výberovom konaní. Lenže Davidov vtedy tajil jednu dôležitú skutočnosť - 6. júna 2024 mu bol odobratý vodičský preukaz.


Morálna dilema: Môže šéfovať dopravnému podniku človek bez vodičáku?

O prípade sme vás informovali už skôr v našom článku. Mestský poslanec Martin Eštočák sa zamýšľa, či nedošlo k porušeniu pravidiel výberového konania: „Jednou z odporúčaných rozširujúcich požiadaviek bola aj kópia platného vodičského preukazu - skupina B.“


Mesto však stojí za svojim rozhodnutím. Hovorca primátora Michal Hudák uviedol, že všetko prebehlo v súlade so zákonom. Poukázal na to, že Davidov nebol odsúdený za úmyselný trestný čin, a preto jeho konanie nepredstavuje prekážku výkonu funkcie: “Doložený výpis z registra trestov od pána Davidova len deklaruje tieto skutočnosti.”