V Prešove začína jesenné upratovanie. Zbavte sa zadarmo starého nábytku a odpadu, po meste rozmiestnia 125 kontajnerov


Foto: V Prešove začína jesenné upratovanie. Zbavte sa zadarmo starého nábytku a odpadu, po meste rozmiestnia 125 kontajnerov Foto: Redakcia

 

Od 1. októbra 2024 sa v Prešove spúšťa tradičné jesenné upratovanie, počas ktorého budú po celom meste rozmiestnené veľkoobjemové kontajnery (VOK-y). Celkovo ich bude až 125, a budú k dispozícii do 17. októbra. Každý z nich bude na mieste maximálne 48 hodín, čo dáva obyvateľom dostatok času na zbavenie sa nepotrebných vecí z domácností.


Zbaviť sa môžete starého nábytku aj prírodného odpadu

Do týchto kontajnerov môžu Prešovčania vkladať objemný odpad, ako je starý nábytok, matrace, či koberce. Vedľa kontajnerov je tiež možné uložiť konáre. Avšak pozor, nie všetko patrí do VOK-ov. Na čiernu listinu patria pneumatiky, elektrospotrebiče, nebezpečný odpad ako batérie, farby či stavebný odpad. Tento druh odpadu je potrebné odviezť na zberné dvory, ktoré sú dostupné na Bajkalskej a Jesennej ulici.

Organizátori upozorňujú obyvateľov, aby v prípade, že nájdu preplnený kontajner, kontaktovali dispečing Technických služieb mesta Prešov. Telefonické linky a bezplatná infolinka sú pripravené zabezpečiť plynulý priebeh tohto rozsiahleho upratovania, ktoré má za cieľ udržať Prešov čistý a pripravený na zimu.

Mesto upozorňuje, že do kontajnerov by obyvatelia nemali vkladať pneumatiky a elektroodpad, nebezpečný odpad, no ani oleje, tuky či iný biologicky rozložiteľný odpad. Miesta kontajnerov si budete môcť nájsť na mape mesta prostredníctvom interaktívnej stránky.