Britský veľvyslanec Baker v Humennom. Budú sa v letnom kine pod holým nebom premietať britské filmy?


Foto: Britský veľvyslanec Baker v Humennom. Budú sa v letnom kine pod holým nebom premietať britské filmy? Foto: Mesto Humenné

Britský veľvyslanec na Slovensku, Nigel Baker, sa počas svojej cesty po východnom Slovensku zastavil aj v Humennom. Mesto ho privítalo slnečnou sobotou, ktorá bola ako stvorená na prechádzku po námestí a návštevu renesančného kaštieľa, jednej z hlavných pých mesta. Baker však nenechal nič na náhodu a vyskúšal si aj prehliadku miestneho skanzenu, kde načrel do histórie Horného Zemplína.

Zaujímavosťou však bola jeho návšteva v umeleckom a komunitnom centre NERV Platforma, kde sa stretol s predstaviteľmi mesta i samotného centra. Veľvyslanec priznal, že ho mesto milo prekvapilo svojou obnovou a živou atmosférou. „Rád cestujem po Slovensku, spoznávam miestnu kultúru a myslím si, že pre diplomata je dôležité poznať krajinu, v ktorej pôsobí,” povedal Baker, pričom nevynechal ani zmienku o silnej slovenskej komunite vo Veľkej Británii.

Zdroj: Mesto Humenné

Hlavnou témou bola kultúra

Veľvyslanec sa s primátorom Milošom Meričkom rozprával hlavne o kultúre. Ako priznal, diskusia sa točila okolo možností spolupráce, napríklad o premietaní britských filmov v letnom kine pod holým nebom. „Zatiaľ nemáme konkrétne projekty, ale prostredie NERV má blízko k Veľkej Británii,” dodal.


Zakladateľka občianskej platformy NERV, Jana Bercelová, ktorá veľvyslanca previedla centrom, neskrývala nadšenie: „Bolo mi cťou predstaviť naše aktivity, ukázať mu aktuálnu výstavu a stráviť čas v rozhovore o možnej budúcej spolupráci. Pre mňa osobne to bolo veľkým potešením, keďže som študovala vo Veľkej Británii.“

Zdroj: Mesto Humenné

Nigel Baker tak strávil deň v Humennom, kde sa nevenoval len prehliadke pamiatok, ale aj rozhovorom, ktoré by mohli priniesť nové projekty spájajúce Slovensko a Veľkú Britániu. A kto vie, možno sa už čoskoro dočkáme britských filmov priamo pod hviezdami v Humennom.