Zomrel Andrej Baňas, dlhoročná opora Prešovskej univerzity a obľúbený výtvarník


Foto: Zomrel Andrej Baňas, dlhoročná opora Prešovskej univerzity a obľúbený výtvarník Foto: Prešovská univerzita v Prešove

Prešovčania smútia za Andrejom Baňasom, talentovaným výtvarníkom a milovaným kolegom, ktorý zomrel vo veku 73 rokov. Svoju kariéru zasvätil Prešovskej univerzite, kde takmer polstoročie pôsobil ako technik-modelár na Katedre výtvarnej výchovy. Hoci nebol akademickým maliarom, jeho talent a oddanosť si získali rešpekt kolegov aj študentov.

Baňas bol nadaným amatérskym výtvarníkom, ktorý svoje práce prezentoval na rôznych výstavách a dokonca získal ocenenia za keramiku. „Ako amatér som prezentoval maľby, grafiky, plastiky, dokonca som získal aj nejakú cenu za keramiku,“ spomínal Baňas s typickou skromnosťou. Správu o jeho odchode priniesla Škola umeleckého priemyslu v Prešove.


Uznávaný umelec a veľký muž

Baňas tiež písal aforizmy, ktoré vlastným nákladom vydával pre svojich priateľov. Napriek tomu, že jeho karikatúry si v časopise Roháč prisvojovali iní, nikdy sa tým vážne nezaoberal: „Pamätám si, že som nejaké karikatúry posielal do Roháča. Žiadna z nich mi však nevyšla, väčšinou sa potom objavili pod iným menom,“ povedal v minulosti Baňas pre prešovský Korzár. 

Na univerzite pôsobil od roku 1973 a stal sa neodmysliteľnou súčasťou výtvarnej komunity. Bol v neustálom kontakte s umelcami z celého Slovenska a jeho práca mu umožňovala osobný tvorivý rozlet. „V začiatkoch bol život na katedre výtvarnej výchovy a umenia družný. V súčasnosti je všetko individualistické,“ povedal Baňas pri odchode do dôchodku pred piatimi rokmi.

Zdroj: Prešovská univerzita v Prešove - Andrej Baňas (druhý zľava)

Posledná rozlúčka s Andrejom Baňasom sa uskutoční v utorok o 13:30 v pohrebnej sieni Glória v Prešove. Prešovská komunita stráca človeka, ktorý napriek svojej skromnosti zanechal hlbokú stopu v životoch tých, ktorí ho poznali.