Štát pripravuje zavedenie stacionárnych radarov. Na týchto miestach hrozia pokuty za rýchlosť


Foto: Štát pripravuje zavedenie stacionárnych radarov. Na týchto miestach hrozia pokuty za rýchlosť Foto: Ilustračné. Zdroj: canva.com

Slovenská vláda pripravuje rozsiahly projekt na zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky pomocou nových stacionárnych radarov. Tieto radary budú monitorovať a pokutovať nielen prekročenie povolenej rýchlosti, ale aj ďalšie porušenia dopravných predpisov. Hoci ešte nie je stanovený presný termín ich zavedenia, existuje už interaktívna mapa lokalít, kde štát plánuje tieto radary inštalovať. Informoval o tom portál Topspeed.sk

Foto: MFSR

Kde budú radary umiestnené?

Ministerstvo vnútra SR plánuje zakúpiť až 279 radarov, ktoré budú umiestnené na rôznych cestných úsekoch po celej krajine, od západu po východ. Aj keď by sa čakalo, že radary budú inštalované najmä na úsekoch, kde dochádza k dopravným nehodám najčastejšie, podľa analýz Útvaru hodnoty za peniaze má až 100 radarov byť umiestnených na miestach s priemernou alebo podpriemernou nehodovosťou. Umiestnenie radarov na niektorých kritických úsekoch si totiž vyžaduje náročné stavebné úpravy, napríklad zabezpečenie prípojok na elektrickú sieť, čo by mohlo celý projekt spomaliť.

Hlavnou úlohou radarov bude kontrola rýchlosti, no zaznamenávať budú aj ďalšie porušenia, ako napríklad nerešpektovanie značky STOP alebo prejazd na červenú na semaforoch. Pokuty za tieto priestupky budú zasielané automaticky poštou v rámci objektívnej zodpovednosti.

Interaktívna mapa ukazuje miesta od okresu Malacky na západe až po okres Snina na východe Slovenska, takže je veľká šanca, že sa s nimi stretnete aj na vašej bežnej trase. Tento projekt je súčasťou snahy zlepšiť dopravnú bezpečnosť a znížiť nehodovosť na slovenských cestách.