×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Prešovčania závidia hlavnému mestu protipovodňové zábrany. Prečo nemáme takýto systém aj my?, pýtajú sa


Foto: Prešovčania závidia hlavnému mestu protipovodňové zábrany. Prečo nemáme takýto systém aj my?, pýtajú sa Foto: Facebook/Prešov; úprava redakcie

Výdatné zrážky spôsobili najmä na západe Slovenska zvýšené hladiny riek a povodne. Obce a mestá pár dní bojovali s nebezpečnou situáciou a snažili sa uchrániť obyvateľov pred vodou. Hladina Dunaja sa nebezpečne zdvíhala a aj v Bratislave hrozilo jeho vybreženie. Z dôvodu tejto situácie v hlavnom meste staval Slovenský vodohospodársky podnik počas víkendu aj protipovodňové zábrany. 

Tieto zábrany nezostali bez povšimnutia ani na východe Slovenska a Prešovčania začali riešiť, prečo podobné zábrany nemá aj mesto Prešov. Aj napriek tomu, že situácia na východe Slovenska, našťastie, nebola tak vážna, Prešovčania by takýto systém uvítali. 

„Má Prešov a okolie takéto protipovodňové zábrany? A ak nie, prečo západ má a východ nie? Našťastie u nás nebola taká situácia, ale do budúcna aj my chceme vybudovať systém proti 100-ročnej vode,“ uviedol používateľ v príspevku na sociálnej sieti. 

Dá sa porovnávať Prešov a Bratislava

Používateľ od viacerých diskutujúcich schytal poriadnu kritiku. Tvrdia, že porovnávať hlavné mesto s Prešovom je zvláštne. Anton sa v komentári vyjadril, že žiadať o podobnú požiadavku budú môcť Prešovčania v prípade, keď cez Prešov nebude tiecť Sekčov a Torysa, ale Dunaj a Morava. 


„Podľa mňa je porovnávanie Bratislavy a Prešova totálne choré. Bývam v blízkosti Torysy už vyše 65 rokov, ale nepamätám si, aby dokázala narobiť také škody, aké by dokázal narobiť Dunaj bez protipovodňových opatrení. Ja som zažil ešte časy, keď sme sa na Toryse mohli kúpať medzi brehmi zarastenými bohatou vegetáciou,“ dodáva Anton. „Prečo mám pocit, že ešte aj záplavy sú dôvodom na závisť?“ zamyslela sa používateľka Nikola a ďalší používatelia pod príspevkom. 

Ide o rozdielnu situáciu

„Z objektívneho hľadiska sa Prešov a Bratislava naozaj nedajú v tomto smere porovnávať, v zmysle veľkosti rieky a jej prietoku mestom ide o typologicky odlišnú situáciu.  U nás boli využité iné a najmä preventívne prvky. V meste Prešov sa napríklad na koryte rieky Torysa realizoval projekt protipovodňových opatrení proti tisícročnej vode,“ uviedol k situácii hovorca mesta Prešov Michal Hudák. Ohľadom tohto projektu sme kontaktovali aj SVP, v prípade odpovede článok doplníme o tieto informácie. 

Michal Hudák doplnil, že mesto aplikuje protipovodňové opatrenia aj pri nových stavbách a rekonštrukciách starých objektov. Ide napríklad o lávku, ktorá prepája Prešovskú univerzitu a Zimný štadión. Došlo tam k celkovému dvihnutiu mostného objektu od hladiny toku a zrušeniu stredového piliera. 

Mesto Prešov

„Rovnaké štandardy sú aplikované už aj vo vypracovanej projektovej dokumentácii na rekonštrukciu mosta na ulici Jána Pavla II, kde mesto aktuálne hľadá možnosti externého financovania,“ dodáva hovorca Michal Hudák. 

Prečítajte si viac: