×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Vo veku 88 rokov zomrel v Prešove významný akademik a folklorista Mikuláš Mušinka


Foto: Vo veku 88 rokov zomrel v Prešove významný akademik a folklorista Mikuláš Mušinka Foto: Facebook/Ľuba Koľová

Vo štvrtok 12. septembra zomrel v Prešove významný etnológ, folklorista, filológ, kultúrny historik a akademik Mikuláš Mušinka. Bol autorom mnohých kníh, ktoré boli ocenené aj vo svete a okrem toho bol aj predsedom Asociácie ukrajinistov Slovenska a Ševčenkovej vedeckej spoločnosti na Slovensku. 

O jeho úmrtí informovali viaceré organizácie, medzi nimi aj Prešovská univerzita. Profesor Mušinka bol dlhoročným pracovníkom Katedry ukrajinského jazyka a literatúry a vedúcim vedeckovýskumného oddelenia na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity.

„Svojou prácou a angažovanosťou zanechal nesmierny odkaz v oblasti štúdia folklóru a kultúrnej histórie. Česť jeho pamiatke!“ uvádza univerzita v príspevku na sociálnej sieti.

Študoval v Bardejove, Prešove, Prahe či Kyjeve

Mikuláš Mušinka sa narodil 20. februára 1936 v obci Kurov v okrese Bardejov. Študoval v Bardejove, taktiež v Prešove, no aj na Karlovej univerzite v Prahe a v Kyjeve. Na Filozofickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove pôsobil od roku 1960, kde s kolegami skúmal folkór a kultúrne prejavy rusínko-ukrajinského obyvateľstva. Neskôr pracoval aj na Inštitúte Prešovskej univerzity.

Ako informuje univerzita na internetovej stránke, počas zákazu publikačnej činnosti na Slovensku v rokoch 1972 až 1990 publikoval v západnej Európe, USA a Kanade. Vyšlo mu tam päť kníh a viac ako 150 vedeckých štúdií, článkov a recenzií. 


„Po roku 1990 sa vrátil do akademickej sféry, kde sa stal uznávaným profesorom a neskôr vedúcim vedeckovýskumného oddelenia. V roku 1992 získal ako prvý zahraničný občan vedeckú hodnosť doktora filologických vied od Ukrajinskej akadémie vied,“ uvádza univerzita.

Okrem toho bol aj autorom scenárov pre folklórne súbory a podieľal sa na kultúrnom živote rusínsko-ukrajinskej komunity. 

Získal viacero ocenení

Počas svojho života získal mnohé ocenenia, napríklad Ceny Fondu Tarasa Ševčenka za prínos do svetovej ukrajinistiky a Ceny Ivana Franka, ktorú mu udelila Viedenská univerzita​. Svojou prácou významne prispel k poznaniu a zachovaniu kultúrneho dedičstva Rusínov a Ukrajincov na Slovensku. 

Posledná rozlúčka s profesorom Mikulášom Mušinkom sa uskutoční dnes, v pondelok 16. septembra o 11:30 hod. v Dome smútku v Prešove pri hlavnom mestskom cintoríne. 

Prečítajte si viac: