×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Mestský úrad Humenné čaká veľká rekonštrukcia za milióny. Dočasne sa presťahuje do akadémie


Foto: Mestský úrad Humenné čaká veľká rekonštrukcia za milióny. Dočasne sa presťahuje do akadémie Foto: Mesto Humenné

Mesto Humenné oznámilo, že budova Mestského úradu (MsÚ) prejde v druhej polovici roku 2024 rozsiahlymi rekonštrukčnými prácami. Z dôvodu zníženia energetickej náročnosti budovy sa plánuje zateplenie, výmena okien, dverí, vykurovacej sústavy, elektroinštalácie a dokonca inštalácia fotovoltických panelov. Celkový rozpočet tohto projektu dosahuje 3,19 milióna eur, pričom financovanie pochádza z Plánu obnovy a odolnosti SR.

Kvôli prebiehajúcim stavebným prácam sa úrad dočasne presťahuje do priestorov Obchodnej akadémie. Samospráva hľadala alternatívy aj bližšie k centru mesta, no neúspešne. Pôvodne bola oslovená aj Hotelová akadémia, avšak táto škola nedisponuje potrebnými priestormi.

Rekonštrukcia prinesie veľké zmeny: nový vzhľad, technológie a fotovoltiku

Rekonštrukcia zahŕňa nielen zateplenie a opravu vonkajších omietok, ale aj inštaláciu fotovoltických panelov, modernizáciu vykurovania, zdravotechniky a osvetlenia. V rámci prestavby sa vymenia okná, dvere, rozvody elektriny, vody a kanalizácie. Mestský úrad teda čaká kompletná obnova, vďaka ktorej bude budova energeticky efektívnejšia. 


Súčasťou rekonštrukcie sú aj stavebné práce, ako napríklad demontáž starého kamenného obkladu fasády, výmena interiérových dverí a obkladov, ale aj opravy podláh v kanceláriách. Zmeny sa dotknú aj malej sály, kde zasadajú mestskí poslanci – bude vybavená novou vzduchotechnikou s moderným riadením.

Sťahovanie na deväť mesiacov, náklady presiahnu 62-tisíc eur

Počas rekonštrukcie nemôžu v budove úradovať zamestnanci ani verejnosť, preto je sťahovanie nevyhnutné. Mesto odhaduje, že náklady na tento presun dosiahnu približne 62 200 eur a dočasné priestory budú využívané deväť mesiacov. Klientske centrá však budú fungovať v bežných otváracích hodinách, aby sa zabezpečili služby pre občanov.

Aj keď prípravy na sťahovanie sú v plnom prúde, samotný presun úradníkov sa nezačne skôr ako v októbri 2024. Dovtedy prebiehajú rokovania s dodávateľmi stavby o presných termínoch a postupe prác. Humenská samospráva teda čelí veľkej logistickej výzve, no po ukončení rekonštrukcie sa mesto môže tešiť na moderný a ekologickejší úrad.

Prečítajte si viac: