Pivovar Šariš bude čoskoro vyrábať pivo zo slnka. Na tejto ceste prekonal ďalší míľnik


Pivovar Šariš bude čoskoro vyrábať pivo zo slnka

Foto: Pivovar Šariš bude čoskoro vyrábať pivo zo slnka. Na tejto ceste prekonal ďalší míľnik Foto: Plzeňský Prazdroj

Od roku 2025 prejde Pivovar Šariš na plne obnoviteľné zdroje elektriny. Takmer celú spotrebu pivovaru a sladovne pokryje solárny park v Iliašovciach, ktorý vybudovala rakúska spoločnosť Enery. Na ploche 8,8 hektára sa prepojí výroba elektrickej energie s pasením oviec z neďalekého salaša. 

Solárny park od roku 2025 pokryje 92 percent spotreby elektrickej energie pivovaru a sladovne vo Veľkom Šariši. Slúžiť bude nielen na výrobu elektrickej energie, ale aj na podporu lokálneho poľnohospodárstva prostredníctvom konceptu agrovoltiky – kombináciu poľnohospodárskej produkcie a výroby solárnej energie na jednej pôde.

Prvé ovce sú už na mieste

Na trávnatej ploche solárneho parku sa už teraz pasú prvé ovce z neďalekého salaša, ktoré prispievajú k prirodzenej údržbe trávnika bez toho, aby museli byť použité mechanické kosačky. Miestny salaš sa špecializuje na výrobu vlny, sezónne aj na produkciu mäsa a syrov z ovčieho mlieka. Na trávnatej ploche solárneho parku sa bude po všetkých potrebných schváleniach celoročne pásť približne 50 oviec.

„Solárny park v Iliašovciach je nielen technickým riešením, ale aj symbolom nášho záväzku k zodpovednému podnikaniu. Umožní nám prispieť k zníženiu uhlíkovej stopy a podporiť energetickú sebestačnosť Slovenska,“ hovorí Martin Grygařík, obchodný riaditeľ a podpredseda predstavenstva spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko.


Solárna elektráreň 

V areáli pivovaru pribudne aj vlastná solárna elektráreň, ktorá bude zložená zo 708 panelov na ploche 7 100 metrov štvorcových. Elektráreň bude ročne vyrábať 0,5 GWh elektriny, čo predstavuje ročnú spotrebu zhruba 220 slovenských domácností. Pokryje približne 7 percent ročnej spotreby pivovaru. Spolu tak pôjde o 99 percent ročnej spotreby pivovaru.

Prechod Pivovaru Šariš na obnoviteľné zdroje elektriny smeruje k naplneniu jedného z kľúčových cieľov stratégie Plzeňského Prazdroja. Do roku 2025 bude elektrina vo všetkých pivovaroch spoločnosti pochádzať z obnoviteľných zdrojov a do roku 2030 budú všetky pivovary spoločnosti uhlíkovo neutrálne.

Vďaka solárnemu parku v Iliašovciach a solárnej elektrárni vo Veľkom Šariši budeme schopní prejsť na výrobu poháňanú výlučne obnoviteľnými zdrojmi elektriny zo slnka a s dohľadateľným pôvodom. Celková uhlíková stopa výroby sa zníži približne o 18 percent a pivovar ušetrí 1 386 ton oxidu uhličitého ročne,“ zdôrazňuje Ivan Tučník, manažér pre udržateľnosť Plzeňského Prazdroja Slovensko.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Prešovský kraj