Voľba riaditeľa cez Facebook? Prešovčanov pobúrilo online hlasovanie o šéfovi dopravného podniku


Foto: Voľba riaditeľa cez Facebook? Prešovčanov pobúrilo online hlasovanie o šéfovi dopravného podniku Foto: imhd.sk

Mesto Prešov aktuálne hľadá nového riaditeľa pre Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP). Spôsob, akým sa informácia k občanom dostala však spôsobil nemalé diskusie na sociálnych sieťach. Poslanec mestského zastupiteľstva Martin Eštočák (Piráti) zverejnil anketu na Facebooku, kde vyzval občanov, aby hlasovali o najlepšom kandidátovi. Hoci má anketa podľa neho iba „informatívny charakter“, reakcie Prešovčanov boli prevažne negatívne.

Diskusia pod príspevkom sa rýchlo zaplnila komentármi obyvateľov, ktorí vyjadrujú obavy o serióznosť celého procesu. „To myslíte vážne? Ľudia majú hlasovať o niekom, o kom nikdy nepočuli? Toto si vyberajte upratovačku, nie riaditeľa!“ píše rozhorčená komentátorka. Ďalší diskutér to berie s iróniou, ale s rovnakou dávkou kritiky: „Voľba riaditeľa cez internet? To sa niekto zrazil s koňom!“

Zdroj: Facebook/ Prešov

Do diskusie sa zapojili aj známe tváre

Dokonca aj bývalý primátor Prešova, Pavel Hagyari, sa zapojil do komentovania a nesúhlasí s takouto formou voľby: „Výberové konanie na funkciu generálneho riaditeľa má byť podmienené kvalifikáciou, schopnosťami a skúsenosťami, nie hlasovaním na internete!“ Upozorňuje, že takéto ankety môžu byť emotívne ovplyvnené a nesmerujú k objektívnemu rozhodnutiu.

Podobne reaguje aj ďalší poslanec mesta a Národnej rady Richard Dubovický (Progresívne Slovensko), ktorý priamo vyjadruje nespokojnosť: „Martin, pred verejným vypočutím robíš anketu? Toto sa nerobí a nie je to fér voči žiadnemu z kandidátov.“

Obyvatelia majú iné starosti

Jedna z komentujúcich s nadhľadom poznamenáva, že na takto dôležité rozhodnutia by mali byť vyčlenení odborníci: „Zaváži Facebook pre toho, kto má najviac kamarátov? Občan má iné starosti, my za to plat neberieme.“


Napriek tomu, že anketa má mať iba „odporúčací charakter“, zdá sa, že mnohí obyvatelia Prešova nie sú s takýmto prístupom spokojní. Vyberanie riaditeľa dopravného podniku cez sociálne siete je v očiach kritikov neprofesionálne a neadekvátne pre dôležité rozhodnutia mesta.

Ako sa situácia vyvinie ďalej, bude zrejme závisieť od výsledkov výberového konania a konečného rozhodnutia príslušných orgánov. Obyvatelia však jasne dali najavo svoj názor – vedenie mesta by malo proces voľby zveriť do rúk odborníkom, nie hlasovaniu na Facebooku.

Táto forma priniesla to, čo mala, hovorí Eštočák

Ako poslanec mestského zastupiteľstva pre Prešovak vysvetlil, chcel len občanom predstaviť prihlásených účastníkov výberového konania. „Nemám pochybnosti o tom, že táto forma priniesla to čo mala - teda väčšiu informovanosť pre Prešovčanov o tom, že budú verejné vypočutia a oboznámenie sa s kandidátmi, ich životopismi a rozvojovými plánmi, keďže mesto informáciu o nich zverejnilo len 24 hodín pred samotným verejným vypočutím, čo nepokladám za šťastné riešenie,“ uviedol Eštočak.

Podľa jeho slov bol celý proces výberového konania len proforma transparentného výberového konania, aj na základe toho, že na 1. mieste skončili ľudia, ktorých koalícia PS-Demokrati a Hlas a Smer zvolil minulý rok napriamo do predstavenstva mestských firiem, kde títo členovia poberali 2500-2700e/mesačne.

„Neskôr začali riadiť tieto mestské firmy a teraz akože oficiálne vyhrali výberové konanie. Detto, keď dvaja poslanci koalície, M. Ďurišin a J. Hudáč sa záhadne zúčastnili procesu a hodnotenia na obidvoch výberových “súčasne” a z poslancov len oni a tuším komisie kreoval primátor mesta Prešov. Záujem a dohľad nad výberovými konaniami tam bol jasný,“ uzavrel Eštočak s tým, že tieto ankety nevníma ako populistický krok.