Poľnohospodári sú so zemiakovou úrodou spokojní aj v Prešovskom kraji


Poľnohospodári sú so zemiakovou úrodou spokojní

Foto: Poľnohospodári sú so zemiakovou úrodou spokojní aj v Prešovskom kraji Foto: pexels.com

Tohtoročná augustová zemiaková brigáda priniesla pestovateľom v Prešovskom kraji radosť. S úrodou sú veľmi spokojní, majú dosť pre svoje zásoby.

Zemiakové brigády zvyknú byť koncom leta. Inak to nie je ani v Prešovskom kraji. Teplý koniec augusta je ideálnym časom na zber zemiakov. Tohtoročná zemiaková úroda je v tomto roku dobrá a kvalitná, zemiaky si hospodári pochvaľujú.

„Hoci ju potrápil nedostatok vlahy, teplo a sucho nám prinieslo pekné zemiaky. Vyzbierali sme okolo dvadsať vriec. Máme ich dosť na celý rok,“ tvrdí Ján z obce Dubie v okrese Bardejov. So zberom zemiakov a úrodou sa na Slovensku viažu aj mnohé ľudové pranostiky, príslovia, porekadlá.

„Keď je veľa húb, vtedy je málo zemiakov, teraz to asi nie je ten prípad. Ale aj je veľa chrústov, je veľa zemiakov,“ dodal gazda. Aj v tomto roku Sa objavili škodce, najmä pandravy, drôtovce, medvedíky. Pri zbere zvyčajne pomáhajú všetky generácie aj deti a starí rodičia.


Najstarší z rodiny zbierajú zemiaky, pokiaľ im stačia sily. Kedysi bol vraj zber zábavnejší. „V minulosti sa nám zbieralo veselšie. Pomáhali sme si všetci navzájom a aj sme si pritom všetci spolu zaspievali,“ povedala dôchodkyňa od Bardejova.

Problémy s dovozom zemiakov z cudziny

Hoci sa im podarilo vypestovať kvalitnú úrodu, majú problémy s jej predajom. Slovenskí pestovatelia zemiakov podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) upozorňujú na veľký paradox.

V obchodoch sa vo veľkom predávajú aj zemiaky z dovozu, hoci domáci pestovatelia vedia zásobovať trh dostatočne. Podľa Štatistického úradu SR ide najmä o zemiaky dovážané z Francúzska, Nemecka, Grécka a Českej republiky. Poľnohospodári preto apelujú aj na zákazníkov, aby uprednostňovali našu kvalitu. Vyzývajú spotrebiteľov, aby čo najviac nakupovali práve zemiaky zo Slovenska, domáca produkcia je ekologickejšia.

Svojou prvotriednou kvalitou a čerstvosťou sú podľa nich slovenské zemiaky určené na priamy predaj, preto potrebujú naši pestovatelia svoju úrodu predať čo najskôr. Chcú vraj zabrániť situácii z minulosti, keď síce zemiaky vypestovali, ale ich reálne nevedeli predať, a tak im časť produkcie nakoniec zhnila v skladoch.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Prešovský kraj