Prešovské ortopedické ambulancie riešia už od začiatku školského roka nesprávny výber aktovky či držanie tela


Mnohí školáci majú problémy s chrbticou

Foto: Prešovské ortopedické ambulancie riešia už od začiatku školského roka nesprávny výber aktovky či držanie tela Foto: iStock

Bolesti chrbtice sa vyskytujú v troch štvrtinách detí. Aj prešovské ortopedické ambulancie riešia už od začiatku školského roka nesprávny výber aktovky či držanie tela. Skolióza však súvisí najmä so zlou životosprávou.

Podľa odborníkov zaťažujú detský chrbát nesprávne návyky, spôsob života a životospráva, ale aj nosenie školskej tašky. Samotnú deformitu (skoliózu) však aktovka nespôsobuje, môže len prispieť ku nesprávnemu držaniu tela a nesprávnym pohybovým stereotypom. Deti sedia celý deň v školskej lavici, a keď sa vrátia domov zo školy, venujú sa televízii či počítaču a opäť si namáhajú chrbát. Pokiaľ sa zaťažuje chrbtica, stavce sa fixujú do nesprávnej polohy.

„Majú málo pohybu, veľa sedia v nevhodnej polohe, čím preťažujú pohybový aparát. Môže to mať postupne negatívny vplyv na vývoj dieťaťa a vznikajú rôzne zdravotné problémy, ako poskracovanie a ochabnutie svalov a vedie to k vykriveniu chrbtice, skolióze. Tuhne im svalstvo v oblasti krčnej chrbtice, z čoho vzniká aj bolesť hlavy. Vhodné sú vtedy cvičenia, masáže a sedenie na fitlopte. Na posilňovanie a naťahovania chrbtového svalstva je najlepšie plávanie,“ radí fyzioterapeutka Ivana. Podľa prešovskej učiteľky Hanky Pavlovskej, ktorá učí prváčikov, je približná hmotnosť tašiek 10 až 15 kíl. „Tých vecí nosia naozaj veľa a ich tašky sú ťažké, určite to neprospieva ich chrbticiam.“

Tašky nad desať kíl

O miere záťaže školskej tašky u malých žiakov a jej vplyve na detský chrbát vedia svoje hlavne ortopédi. „Váha aktovky môže ovplyvňovať držanie tela. Čím vyššia hmotnosť, tým je väčšia záťaž, a tým aj kompenzačné mechanizmy sú menšie. Podobne nosenie aktovky je dôležité a hrá významnú úlohu v tolerancii záťaže. Nosenie cez plece robí asymetrickú záťaž a nosenie v jednej ruke je ešte menej tolerovateľné,“ potvrdzujú prešovskí ortopédi.


Stav chrbtice sa môže podľa nich zlepšiť úpravou sedenia, hlavne doma pri učení a iných činnostiach (používajú sa stoličky s aktívnym sedením) a prispôsobením výšky pracovného stola výške dieťaťa (pracovné stoly s pohyblivou výškou). Odporúčajú im viac pohybu a športy so symetrickou záťažou chrbta. Tým, ktorí majú aj deformitu chrbta (skolióza),  pomôžu špeciálne cvičenia zamerané na rozvoj svalstva chrbta.

Podľa lekárov sa neodporúča nosiť šľapky ako prezuvky. Deti počas prestávok radi behajú a v nevhodnej obuvi sa môžu ľahko pošmyknúť. Vhodné sú klasické papuče s pogumovanou (bielou) podrážkou alebo pevné sandále.

Na telesnej výchove by sa vraj nemali používať klasické cvičky, sú príliš mäkké a deti si môžu pri cvičení ľahko vykĺbiť či nebodaj zlomiť nohu. Sú vhodnejšie pre baletky a tanečnice. Doma je nevyhnutné mať stolík, osvetlený má byť z ľavej strany a treba pri ňom sedieť rovno, aby sa dieťa pri učení, čítaní, písaní a počítaní nehrbilo a nekrčilo.