FOTO: Na popradskom sídlisku vyrastie nový park. Mesto odhalilo vizualizácie


FOTO: Na popradskom sídlisku vyrastie nový park. Mesto odhalilo vizualizácie
Galéria: 6 fotiek
Foto: Facebook/Poprad – oficiálna stránka mesta; úprava redakcie

Priestor na sídlisku Juh II v Poprade, ktorý je medzi obyvateľmi známy aj ako Luník, sa premení na park. Oddychová zóna by sa mala začať realizovať už budúci rok. Mesto informuje o tom, že usilovne pracuje na vybudovaní tejto zóny.

V novom popradskom parku sa bude nachádzať workoutové ihrisko, lavičky, sedenie vo svahu, park pre psov či pitná fontána. Okrem toho sa tam má nachádzať veľa zelene a všetko bude chránené kamerovým systémom. 

Galéria: 6 fotiek

„Už pred voľbami som prisľúbil, že v Poprade chcem vybudovať mestský park. Bude to krásna oddychová zóna, ktorá nám v meste chýbala. Nebolo to jednoduché, pretože bolo treba najprv zameniť pozemky, pripraviť projekty a podobne. Som si ale istý, že to úsilie bude stáť za to,“ povedal primátor mesta Poprad Anton Danko.

Množstvo zelene

Mesto zamenilo pozemky na Juhu II v roku 2021 so spoločnosťou SIGNUM, a.s. POPRAD za poľnohospodársku pôdu v katastri Spišskej Teplice. Cieľom mesta bolo premeniť trávnatú plochu na park s množstvom zelene. 


„Návrh parku je v nadväznosti na okolitú zástavbu a vstupy na dané územie – uvažuje sa so zachovaním prepojenia jednotlivých peších komunikácií a doplnením nových,“ uviedla Kristína Horáková, vedúca odboru výstavby MsÚ Poprad.

Priestor aj pre štvornohých miláčikov

V centrálnej časti sa bude nachádzať kruh, v ktorom budú umiestnené detské herné prvky a po obvode pribudnú parkové lavice. Na juhozápadnej strane sa má nachádzať výbeh pre psov ohradený priehľadným oplotením, pri ktorom bude vysadený živý plot. Má oddeliť tento priestor od ostatnej plochy parku, aby psy nachádzajúce sa vo výbehu vizuálne nevnímali okolie a nevytvárali hluk nadmerným štekotom.

Galéria: 6 fotiek

V severovýchodnej časti parku bude aj workoutové ihrisko. Na svahoch sa na dvoch miestach vytvoria terénne sedenia. V severovýchodnej časti parku bude nová rampa medzi workoutovým ihriskom a plochou slúžiacou na sánkovanie a lyžovanie pre deti. Na troch miestach danej plochy budú pod svahom dažďové záhrady. Pozdĺž chodníkov a v trávnatých plochách budú líniovo, skupinovo či jednotlivo osadené prvky mobiliáru ako parkové lavice a odpadkové koše.

„Na celom území bude vymenené a doplnené verejné osvetlenie a taktiež kamerový systém. Súčasťou vytvárania parku sú aj sadové úpravy. Aktuálne sa pripravuje výber zhotoviteľa,“ dodáva mesto na sociálnej sieti.