Bombová hrozba na popradskej škole: Zamestnanci museli prehľadať budovu bez polície, poradiť si museli sami


Foto: Bombová hrozba na popradskej škole: Zamestnanci museli prehľadať budovu bez polície, poradiť si museli sami Foto: Facebook/Polícia SR - Nitriansky kraj

Šokujúci scenár sa odohral na základnej škole v Poprade, kde si zamestnanci museli sami poradiť s bombovou hrozbou. Riaditeľka Barbora Cehulová po nahlásení varovania očakávala príchod polície, no tej sa nedočkala, píše Denník N.

Napriek tomu, že minister vnútra Matúš Šutaj Eštok uisťoval verejnosť, že bezpečnostné zložky nasadili všetky dostupné prostriedky, realita bola úplne iná – riaditeľka a jej tím prehľadávali školu sami, s plnou zodpovednosťou za bezpečnosť detí.

Školu prečesávali na vlastnú päsť

Dramatická situácia na Popradskej škole odhalila vážne nedostatky v krízovom riadení. Po bombovej hrozbe bola riaditeľka Barbora Cehulová odkázaná na vlastné sily – polícia nepricestovala ani v utorok, ani nasledujúci deň, keď sa hrozby opakovali. Spolu s učiteľmi, upratovačkami a ďalšími zamestnancami musela školu prehľadávať sama.

Táto situácia je nielen nevhodná, ale aj nebezpečná. Prehľadávanie možného miesta výbuchu by malo byť výlučne v kompetencii polície a pyrotechnikov. Zamestnanci školy nemajú potrebný výcvik na zvládanie takýchto hrozieb – pri neodbornej prehliadke môžu neúmyselne manipulovať s potenciálnou bombou, čo môže mať katastrofálne následky.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok tvrdil, že polícia robí maximum na ochranu škôl, no v Poprade sa ukázalo, že školy ostávajú na hrozby samé. Odborníci na bezpečnosť navyše varujú, že plánované investície do kamerových systémov za 60 miliónov eur sú len „placebo“ a nijako nevedú k rýchlejšej alebo efektívnejšej ochrane. Skutočnú bezpečnosť môžu garantovať len okamžité a odborné zásahy bezpečnostných zložiek.