Prešovské školy už pár týždňov bežia v plnom prúde. Toto sú novinky a ambície na tento školský rok


Foto: Prešovské školy už pár týždňov bežia v plnom prúde. Toto sú novinky a ambície na tento školský rok Foto: iStock

Po letných prázdninách sa začiatkom septembra prešovské školy znovu otvorili a privítali viac ako 7600 školákov a 2500 škôlkarov. Nový školský rok 2024/2025 začal pre 11 základných škôl, 19 materských škôl a 3 základné umelecké školy, ako aj pre Centrum voľného času ABC.

V prvý deň sa školské lavice zaplnili 387 triedach, zatiaľ čo 120 tried v materských školách privítalo vyše 2500 detí. Žiakov čaká počas roka 190 vyučovacích dní a 27 dní prázdnin a sviatkov. Mesiac marec bude kľúčový, keďže sa uskutoční monitor – Testovanie 9, ktoré preverí vedomosti viac ako 700 deviatakov.

Školský rok plný noviniek a inovácií

Tento školský rok prichádza s množstvom noviniek. Materská škola na Zemplínskej ulici sa stáva „technickou škôlkou“ so zameraním na techniku a prírodovedné poznanie. V ZŠ Važecká sa začne projekt „Budúcnosť inak“, ktorý ponúkne 3-ročný vzdelávací program zameraný na podnikavosť a digitálne zručnosti.

Zaujímavé zmeny nastali aj v oblasti školského stravovania, keď školské jedálne dostali možnosť zjednodušiť nákup potravín a viac využívať regionálnych výrobcov. Do ponuky sa dostanú aj včelárske výrobky, čo prispeje k rozmanitosti a kvalite jedál.


Záujem o mimoškolské aktivity stúpa

Záujem o mimoškolské a záujmové aktivity rastie. V ZUŠ sa vzdeláva viac ako 2000 žiakov a v Centre voľného času ABC je už teraz registrovaných 829 členov. Zápisy pokračujú až do konca októbra, pričom minulé roky naznačujú, že počet záujemcov stále rastie.

Školstvo v Prešove na vzostupe

Primátor mesta Prešov František Oľha, ktorý sa zúčastnil úvodnej porady školských zariadení, pochválil prácu učiteľov a zamestnancov a zdôraznil ambíciu posúvať školstvo na úroveň moderného učenia 21. storočia. Tento školský rok sa do kurikulárnej reformy zapája štyri prešovské školy, s plánmi na ďalšie zapojenie.

S príchodom nového školského roka sa prešovské školy opäť pripravujú na nové výzvy a možnosti, ktoré prináša moderné vzdelávanie. Ktovie, aké ďalšie prekvapenia a úspechy nás ešte čakajú.