Chaos a nervozita. Rekonštrukcia cesty na Kúty v Prešove stále neprebieha. Čo na to mesto?


Foto: Chaos a nervozita. Rekonštrukcia cesty na Kúty v Prešove stále neprebieha. Čo na to mesto? Foto: pixabay.com

Obyvatelia prešovskej štvrte Kúty strácajú trpezlivosť. Už tretí týždeň v obmedzení a stále žiadne viditeľné práce na dlho očakávanej rekonštrukcii cesty. Ľudia sa právom pýtajú, čo sa vlastne deje.

Na sociálnych sieťach sa rozpútala búrlivá diskusia, ktorú odštartoval príspevok nahnevanej obyvateľky Ľubice. „Na to niet už slov ani komentárov… Beží už tretí týždeň obmedzení a na MK Kúty sa stále reálne nič nedeje,“ píše rozhorčená Ľubica. Sklamaná občianka apeluje na primátora a zástupcov mesta, aby konečne poskytli jasné informácie o skutočnom začiatku stavebných prác.

Obyvatelia chcú odpovede

Na problémy so stavebnými prácami reagoval aj poslanec mestského zastupiteľstva Martin Eštočák, ktorý ponúkol pomoc pri zisťovaní informácií na zajtrajšom zasadnutí Komisie MsZ pre dopravu. No odpoveď, ktorú Ľubica dostala, jej náladu určite nezlepšila.

„Práce na danej rekonštrukcii začali minulý týždeň,“ uviedol mestský pracovník, pričom dodal, že všetko má svoj čas a že negatívne emócie situácii nepomáhajú. Takéto uistenia však obyvateľov, ktorí musia denne zápasiť s chaosom na jedinej prístupovej ceste, neuspokoja.

Na havarijný stav upozorňovali dlhodobo

Cesta v oblasti Kúty bola v havarijnom stave dlhú dobu. Občania sa tak pravidelne stretávali s najrôznejšími problémami. Tie boli najciteľnejšie v jarných a letných mesiacoch, kedy po výdatnejších búrkach dochádzalo k zaplavovaniu veľkej časti komunikácie, čím sa stal úsek takmer neprejazdny


Súčasný primátor Prešova, František Oľha, si stanovil rekonštrukciu cesty na Kúty ako svoju osobnú prioritu. Už ako občan a neskôr poslanec bol zhrozený jej dezolátnym stavom. Projekt však komplikovalo majetkoprávne vysporiadanie 48 pozemkov, ktoré si vyžiadalo uzavretie 19 kúpnych zmlúv. Po roku a pol intenzívnej práce sa problém podarilo vyriešiť, pričom Oľha vyjadril vďaku zamestnancom mestského úradu za ich úsilie.


Ako vidí situáciu s rekonštrukciou radnica?

Obyvatelia Prešova sú však skeptickí a strácajú trpezlivosť. Lamentujú nad tým či mesto skutočne dokáže udržať sľúbený harmonogram. Dovtedy musia obyvatelia Kútov počítať s ďalšími týždňami neistoty a dopravných problémov.

Situáciu komentoval aj hovorca mesta Prešov, Michal Hudák: „Je pochopiteľné, že od prvého dňa nezačali pracovať s ťažkými mechanizmami. Na rekonštrukcii cesty na Kúty sa pracuje a zhotoviteľ sa zaviazal dodržať zmluvné termíny.“

Na tejto stavbe prebieha stavebný dozor  zo strany mesta a doposiaľ neboli indikované žiadne problémy zo strany zhotoviteľa. V priebehu realizácie rekonštrukcie budeme samozrejme verejnosť informovať o všetkých prípadných zmenách v obmedzeniach,“ dodáva Hudák.