×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

FOTO: Prešov si pripomenul 80. výročie SNP. Stretnutie hrdinov, slzy v očiach a čestné salvy


FOTO: Prešov si pripomenul 80. výročie SNP. Stretnutie hrdinov, slzy v očiach a čestné salvy

Foto: Mesto Prešov

Mesto Prešov dnes zaplavila vlna úcty a spomienok na hrdinov Slovenského národného povstania, keď sa pri pamätníkoch v Južnom parku a na Konštantínovej ulici uskutočnili pietne akty na počesť tých, ktorí položili životy za našu slobodu. 

Na podujatí nechýbali ani predstavitelia miestnej a regionálnej samosprávy, štátnej správy a množstvo obyvateľov. Medzi nimi sa vynímal jeden zvláštny hosť - 96-ročný plukovník František Orlovský, ktorý je jedným z posledných žijúcich priamych účastníkov SNP. Svojou prítomnosťou dojal nejedného prítomného a pripomenul, čo znamená skutočná odvaha a obetavosť.

Slávnostnú atmosféru dotvorili čestné salvy zo samopalov a štátna hymna, ktorá sa niesla ponad zástupy. Po položení vencov pri pamätníku v Južnom parku sa dav presunul na Konštantínovu ulicu, kde vzdali úctu obetiam tragického bombardovania Prešova.


Zdroj: Mesto Prešov

Slovenské národné povstanie, ktoré vypuklo 29. augusta 1944 ako reakcia na vstup nemeckých vojsk do Slovenskej republiky, zanechalo hlbokú stopu v našich dejinách. Práve vďaka odvážnym činom hrdinov, akým bol aj plukovník Orlovský, dnes môžeme žiť v slobodnej krajine.

Celoslovenské oslavy sa uskutočnia v dňoch 28. a 29. augusta 2024 v Banskej Bystrici, kde bude súčasťou programu aj veľkolepá vojenská prehliadka. SNP si zaslúži nielen náš rešpekt, ale aj pripomínanie si jeho odkazu – že sloboda nie je samozrejmosťou a je potrebné za ňu bojovať.

Prečítajte si viac: