Pozor na podvodné cestovné kancelárie. Slovenská inšpekcia upozorňuje na weby, ktorým sa radšej vyhnite


Foto: Pozor na podvodné cestovné kancelárie. Slovenská inšpekcia upozorňuje na weby, ktorým sa radšej vyhnite Foto: Ilustračné. Zdroj: canva.com

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) varuje pred rastúcim počtom podvodných internetových stránok vydávajúcich sa za cestovné kancelárie. Tieto stránky často zneužívajú renomované mená alebo používajú falošné certifikáty, pričom neposkytujú potrebnú ochranu v prípade krachu.

„Ide o subjekty, ktoré nemajú v predmete podnikania prevádzkovanie cestovnej kancelárie alebo zneužívajú obchodné meno renomovaných cestovných kancelárií alebo obchodné meno a IČO neexistuje, nemajú zabezpečenú ochranu pre prípad úpadku alebo poskytujú nepravdivé informácie o ochrane pre prípad úpadku – na stránke je vyobrazený falošný certifikát,“ upozorňuje SOI.

Inšpekcia zaradila do zoznamu podvodných cestoviek stránky oddychuj.sk, hotelbeds.sk, travelsk.sk, travelgo.sk, kamideme.sk, dovolenka25.sk, letnezajazdy.sk.

Podvodné stránky síce obsahujú domény .sk a slovenský jazyk, no neznamená to automaticky, že ide o slovenskú cestovnú kanceláriu ako organizátora zájazdu alebo o slovenskú cestovnú kanceláriu či o cestovnú agentúru ako sprostredkovateľa predaja zájazdov. Za krátky čas ich existencie však podvodníci dokážu vylákať od spotrebiteľov nemalé finančné prostriedky.

Ako si preveriť predajcu zájazdov?

Obchodná inšpekcia spotrebiteľom odporúča, aby nepodľahli vidine lacnej dovolenky a pred uzavretím zmluvy si dôkladne preverili predajcu prostredníctvom verejných registrov a ubezpečili sa, že cestovná kancelária je riadne zaregistrovaná a má zabezpečenú ochranu pre prípad úpadku.


„V prvom rade musí byť predávajúci na stránke riadne identifikovaný a na základe uvedených údajov, by si mal každý spotrebiteľ zistiť, či je predávajúci zapísaný vo verejných registroch Slovenskej republiky (obchodný register https://www.orsr.sk/ alebo živnostenský register (https://www.zrsr.sk/index)), či má v predmete podnikania prevádzkovanie cestovnej kancelárie alebo cestovnej agentúry,“ upozorňuje inšpekcia.

Pozor na nástrahy aj na sociálnych sieťach

Okrem toho SOI upozorňuje na riziká spojené s nákupom zájazdov cez sociálne siete, najmä cez facebook, kde môže byť identita predávajúceho nejasná a často dochádza k podvodným praktikám. Spotrebitelia by mali byť obzvlášť opatrní pri ponukách, ktoré zahŕňajú platbu vopred bez riadneho poskytnutia predzmluvných informácií a zmluvy o zájazde.

„Je samozrejmosťou, že aj etablované cestovné kancelárie prezentujú zájazdy na sociálnych sieťach, ide však o formu reklamy svojich produktov, pričom poskytujú informácie o svojich kamenných alebo internetových obchodoch, v ktorých môžu spotrebitelia uzatvoriť zmluvu,“ uvádza SIO.

Pre overenie spoľahlivosti cestovnej kancelárie môžu spotrebitelia využiť zoznam vedený na oficiálnej webovej stránke SOI, kde sú uvedené všetky cestovné kancelárie so sídlom na Slovensku, ktoré spĺňajú zákonné požiadavky. SOI zároveň zdôrazňuje, že nemá právomoc vymáhať nevrátené finančné prostriedky a spotrebiteľom, ktorí sa stanú obeťami podvodu, odporúča nahlásiť tento trestný čin orgánom činným v trestnom konaní.