Horskí záchranári mali nočnú akciu: Pomoc potreboval 52-ročný Poliak, ktorý sa šmykol a spadol niekoľko metrov


Poľský turista sa v Tatrách šmykol a spadol niekoľko metrov

Foto: Horskí záchranári mali nočnú akciu: Pomoc potreboval 52-ročný Poliak, ktorý sa šmykol a spadol niekoľko metrov Foto: Horská záchranná služba – hzs.sk

V piatok 23. augusta vo večerných hodinách prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc pre dvoch poľských turistov – 52-ročný muž a jeho 20-ročná dcéra. Pri zostupe v exponovanom teréne v oblasti Mynárových vidlí k Ťažkému plesu potrebovali pomoc, dôvodom bol pád muža.

„Turista, ktorý nemal dostatočné vybavenie do horolezeckého terénu, sa pri prechode skalnými platňami pravdepodobne pošmykol a spadol približne tri metre. Dcéra s ním pritom stratila vizuálny kontakt a bol jej schopný iba odpovedať,“ uvádza HZS.

Na miesto vyrazili profesionálni a dobrovoľní horskí záchranári z Vysokých Tatier. Po príchode k skalnej stene museli záchranári do steny naliezť a mužovi poskytnúť zdravotnú starostlivosť. Turista mal povrchové poranenia. 

Noc prečkali na mieste

Transport muža bol náročný, no jeho zdravotný stav bol stabilizovaný, a preto horskí záchranári s turistami prečkali noc na mieste. V skorých ranných hodinách bola o súčinnosť požiadaná posádka VZZS z Popradu, ktorá záchranárom vzlietla na pomoc.

Turisti boli postupne so záchranármi evakuovaní za pomoci palubného navijaka a vysadení v Bielovodskej doline. Keďže mužove zranenia si nevyžadovali transport do zdravotníckeho zariadenia, pokračovali na vlastnú žiadosť samostatne,“ dodáva HZS na internetovej stránke.