V prešovskej nemocnici ošetrili počas augusta desiatky pacientov s kolapsovými stavmi


Pacienti s kolapsovými stavmi v prešovskej nemocnici

Foto: V prešovskej nemocnici ošetrili počas augusta desiatky pacientov s kolapsovými stavmi Foto: Facebook/Fakultná nemocnica J. A. Reimana Prešov

Letné horúčavy so sebou v niektorých prípadoch prinášajú aj zhoršený zdravotný stav a možné problémy. Svoje o tom vie interná príjmová ambulancia vo Fakultnej nemocnici J. A. Reimana v Prešove. Od začiatku augusta totiž ošetrili viac ako 30 pacientov s kolapsovými stavmi.

Najčastejšie šlo o kolapsy z dehydratácie pri nedostatočnom príjme tekutín v kombinácii s užívaním liekov na zníženie krvného tlaku či pri teplotných stavoch pri zápalových ochoreniach. Hlavne u starších ľudí si stav vyžiadal krátkodobú hospitalizáciu.

„Najmä u starších ľudí  sa v dôsledku horúčav môžu zhoršovať a viac prejavovať príznaky iných ochorení, najmä kardiovaskulárneho systému,“ uvádza prešovská nemocnica v príspevku na sociálnej sieti.

Počas horúčav sa chráňte

Úrad verejného zdravotníctva SR pripomína, ako sa chrániť pred vysokými teplotami. Nezabúdajte na pitný režim, ktorý závisí napríklad od veku, pohlavia, hmotnosti, atď. Základom pitného režimu je čistá pitná voda, odporúča sa vypiť 1,5 až 3 litre tekutín denne. 


V horúčavách by ste mali obmedziť nápoje s obsahom chinínu, kávu i alkohol, ktoré vám smäd neznížia a naviac podporia vylučovanie vody z organizmu. Sladené nápoje treba obmedzovať pre nadbytok cukru, energie a kofeínu. Pite pravidelne v malých dávkach, nie ľadové, ale vlažné nápoje.

Mimoriadne dôležité je dodržiavanie pitného režimu u seniorov. Okrem toho sa snažte počas horúčav nosiť letné oblečenie, ktoré je ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu a svetlých farieb, z prírodného materiálu. Pozor si dávajte aj na fyzickú námahu, robte si prestávky v tieni. 

Okrem toho nepodceňujte riziko úpalu a úžehu a noste pokrývky hlavy, slnečné okuliare a chráňte a ochranným krémom s vysokým faktorom proti UV žiareniu. V žiadnom prípade nenechávajte deti a zvieratá čakať v zaparkovanom vozidle, a to ani na chvíľu. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Prešovský kraj