Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach sa mení pred očami. Otvoriť ho chcú pre začiatkom leta 2025


Foto: Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach sa mení pred očami. Otvoriť ho chcú pre začiatkom leta 2025 Foto: Prešovský samosprávny kraj – psk.sk

Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach už čoskoro uvidíme v novom šate. Prešovský samosprávny kraj opravy spustil v apríli minulého roka, do komplexnej rekonštrukcie a modernizácie investuje z vlastných a štátnych zdrojov niečo vyše 12,7 miliónov eur.

Charakteristickou črtou objektu bude z vonkajšej strany 250-tonová oceľová konštrukcia s výstavnými blackboxmi a strešnou terasou. Zvnútra vás prekvapí moderný interiér a multimediálne či interaktívne prvky s predpokladaným rozpočtom vyše dvoch miliónov eur.

„Je to naozaj jedinečný a originálny projekt, ktorý prešiel dlhou prípravou a ktorý s nami a múzeom štyri roky pripravovala Fakulta Umenia technickej univerzity v Košiciach. So zhotoviteľom aktuálne vynakladáme maximálne úsilie, aby sme čo sa týka stavebnej časti išli podľa nastaveného harmonogramu, a to sa nám aj darí a aby sme vychytali prípadné problémy, ktoré sa tu ukazujú z dôvodu zlého technického stavu pôvodného objektu,“ povedal na kontrolnom dni predseda PSK Milan Majerský.

Stavebná časť by mala byť ukončená do konca tohto roka, kraj chce múzeum otvoriť po renovácii začiatkom leta 2025. Aktuálne z celkového balíka peňazí je prestavaných takmer 60 percent, s tým, že z pohľadu financií ostáva preinvestovať 5,6 mil. eur.


Externý výťah bude európskym unikátom

Ako informuje župa na internetovej stránke, projekt modernizácie múzea realizujú spoločnosti Swietelsky-Slovakia a GMT projekt a všeobecne zahŕňa rekonštrukciu vstupných priestorov, fasády, ako aj vybudovanie prístavby a nadstavby, vrátane nových schodísk, sociálnych zariadení, svetelnej techniky a výťahov. Jeden externý výťah pritom pribudne aj v samotnom depozitári, čo bude európskym unikátom a vďaka ktorému sa obrazy dostanú na každé poschodie.

V interiéri vzniknú nové ateliéry, oddychová zoná s bistrom, zrealizujú sa malé dispozičné zmeny v expozíciách a všeobecne sa rozšíria galérie a depozit. Okrem toho tiež pribudne exkluzívny priestor pre vzdelávacie programy, nové aplikácie audio sprievodcov či multimediálne-interaktívne hardvéry, projekčné, zvukové a holografické prvky.

„Priechodná fasáda prepojí exteriér s interiérom a aj samotný exteriér múzea bude predstavovať výstavný priestor. Aktivity sa budú usporadúvať na novovybudovanom námestí s fontánou, ale aj na streche s celoročným využitím. Priestor dotvorí terasa, amfiteáter pre 100 ľudí určený na komorné koncerty a premietania aj viaceré blackboxy dovybavené dataprojektormi, ktoré sa inštalovali za účelom realizácie workshopov,“ dodáva PSK.