Motoristov čakajú zmeny v EČV. Mnohí Slováci už nebudú mať nárok na zelené značky


Foto: Motoristov čakajú zmeny v EČV. Mnohí Slováci už nebudú mať nárok na zelené značky Foto: mojelektromobil.sk, canva.com

Od budúceho roka čakajú slovenských motoristov významné zmeny týkajúce sa evidenčných čísel vozidiel (EČV). Ministerstvo dopravy pripravuje novelu zákona, ktorá výrazne obmedzí právo používať takzvané „zelené“ evidenčné čísla. Tie boli doteraz prístupné pre širšie spektrum vozidiel, informuje portál autoviny.sk.

Kto príde o zelenú tabuľku?

Zelené evidenčné čísla, ktoré sú momentálne využívané nielen pre plne elektrické vozidlá, ale aj pre Plug-in hybridy, budú po novele zákona pridelené len vozidlám s nulovými emisiami. To znamená, že nárok na zelenú ŠPZ budú mať len plne elektrické a vodíkové automobily. Plug-in hybridy, ktoré kombinujú elektrický a spaľovací motor, už na tento typ značiek nárok mať nebudú. V súčasnosti môže o danú značku požiadať aj majiteľ športového auta, ktoré sa nabíja zo siete. 

Zámerom ministerstva je podporiť ekologické vozidlá, ktoré nevypúšťajú žiadne emisie, a tým prispieť k zlepšeniu kvality ovzdušia a naplneniu ekologických cieľov. Plug-in hybridy síce ponúkajú možnosť jazdy na elektrický pohon, avšak často sú prevádzkované v režime spaľovacieho motora, čím prispievajú k znečisťovaniu ovzdušia.


Kedy zmena vstúpi do platnosti?

Novela zákona má nadobudnúť účinnosť od 1. júla 2025. Do tohto dátumu budú musieť majitelia Plug-in hybridov pripraviť svoje vozidlá na prechod k novým evidenčným číslam. Pre tisíce Slovákov to bude znamenať potrebu výmeny EČV, čo môže priniesť určité administratívne aj finančné náklady.

Tieto legislatívne úpravy sú súčasťou širšej stratégie na podporu ekologickej mobility v rámci Európskej únie, ktorá sa snaží znížiť emisie skleníkových plynov a podporiť prechod na udržateľné formy dopravy. Podobné opatrenia už boli zavedené aj v iných európskych krajinách, napríklad v susednom Maďarsku.

Zmeny v evidenčných číslach sú len jedným z krokov, ktorými sa Slovensko snaží prispieť k plneniu svojich klimatických záväzkov. Hoci tieto zmeny môžu byť pre niektorých motoristov nepopulárne, sú nevyhnutným krokom smerom k udržateľnejšej budúcnosti.