Ako sa vyhnúť problémom na križovatkách so smart semformi? Prešov reaguje na kritiku


Foto: Ako sa vyhnúť problémom na križovatkách so smart semformi? Prešov reaguje na kritiku Foto: Facebook/ Prešov

V posledných týždňoch sa obyvatelia Prešova čoraz viac sťažujú na problémy so svetelnou signalizáciou na mestských križovatkách. Viacerí vodiči poukazujú na to, že semafory nie vždy reagujú podľa očakávaní a často sa zdá, že ich fungovanie neberie do úvahy aktuálnu situáciu v premávke. Odbor dopravy preto poskytol vysvetlenie, ako presne svetelná signalizácia v meste funguje a aké technológie sa na križovatkách využívajú.


Viacero technológií na rôznych križovatkách

V Prešove sa svetelná signalizácia nezakladá na jednom druhu technológie, ale na kombinácii viacerých systémov. Niektoré križovatky fungujú na princípe fixného plánu signalizácie, čo znamená, že cyklus semaforov je pevne nastavený a nemení sa podľa aktuálnej premávky. Tento systém môže byť pre vodičov frustrujúci, pretože nedokáže reagovať na reálne podmienky na ceste.

Na iných križovatkách sa používajú snímacie kamery, ktoré upravujú signalizačný plán len v prípade, že kamera zaznamená vozidlo, ktoré zastaví na hranici križovatky v zmysle dopravného značenia. Ďalšou technológiou, ktorá sa v meste využíva, sú magnetometre umiestnené vo vozovke. Tieto zariadenia dokážu zaznamenať prítomnosť vozidla len vtedy, keď ho prejde alebo zakryje, uviedol v reakcii na naše otázky Odbor dopravy MsÚ v Prešove.


Preferencia MHD: Verejný záujem na prvom mieste

Jedným z faktorov, ktorý môže u vodičov vyvolávať dojem nesprávneho fungovania semaforov, je technológia preferencie mestskej hromadnej dopravy (MHD). Tento systém môže „podržať“ zelenú pre vozidlá MHD alebo zmeniť signalizačný plán tak, aby sa zelená pre MHD rozsvietila skôr. Hoci toto nastavenie môže narušiť synchronizáciu križovatiek a vytvoriť dojem, že došlo k zmene poradia v radení signálov, preferencia MHD je nevyhnutná. Verejná doprava sa riadi presným grafikonmi, a preto je tento systém potrebný na zabezpečenie efektívnej a spoľahlivej dopravy pre všetkých občanov.

Čo spôsobuje problémy? Môže to byť nesprávne správanie sa vodičov

Niektoré problémy so svetelnou signalizáciou v Prešove sú spôsobené aj nesprávnym správaním vodičov. Napríklad na ulici Pod Táborom sa často tvorí dvojrad vozidiel v jednom pruhu, čo spôsobovalo problémy s rozpoznaním vozidiel. Z tohto dôvodu bolo potrebné na križovatke namontovať ďalší magnetometer, uviedol dopravný odbor. 

Ďalším problémom, ktorý sa vyskytuje, je nefunkčnosť systému pre motocyklistov. Motorkári totiž nie vždy prejdú cez magnetometer umiestnený v strede vozovky, čo vedie k tomu, že systém ich prítomnosť nezaznamená. Odbor dopravy preto odporúča jazdcom na motorkách zastavovať na semaforoch v strede odbočovacieho pruhu, aby ich vozidlo bolo správne zaznamenané.

Svetelná signalizácia v Prešove využíva rôzne technológie s cieľom zabezpečiť plynulú a efektívnu dopravu. Kombinácia týchto systémov, vrátane preferencie MHD, môže občas spôsobiť nepravidelnosti v radení signálov, ktoré vodiči zaznamenajú. Mesto však neustále pracuje na optimalizácii týchto technológií, aby čo najlepšie vyhovovali potrebám všetkých.