Liehovar Prelika v Prešove čelí vážnym problémom. Čelí prepúšťaniu aj finančným ťažkostiam


Liehovar Prelika v Prešove čelí vážnym problémom

Foto: Liehovar Prelika v Prešove čelí vážnym problémom. Čelí prepúšťaniu aj finančným ťažkostiam Foto: Google Maps

Prešovská spoločnosť Prelika, tradičný výrobca alkoholických nápojov, ktorá na trhu pôsobí od roku 2000, sa momentálne nachádza v nepriaznivej situácii. Firma prepustila už desiatky dlhoročných zamestnancov, čím sa výrazne zmenšila jej pracovná sila, píše prešovský Korzár.

Liehovarnícka tradícia v prešovskom regióne siaha až do roku 1903. V roku 1950 bol v Prešove založený závod, ktorý sa stal priamym predchodcom dnešnej Preliky. Firma čelila v období 1950 až 2000 vážnejším problémom, pričom v závere jej fungovania definitívne skrachovala. V roku 2003 získala ocenenie Slovak Gold, avšak v súčasnosti sa nachádza vo finančných ťažkostiach.

Posledné tri roky firmu poznamenali ťažké straty

Za posledné tri roky bola firma v strate. Podľa FinStat.sk vykázala naposledy zisk vo výške 55 550 eur v roku 2020, ktorý bol poznačený pandémiou. Od roku 2021 je firma stále stratová, pričom v minulom roku prerazila rekord so stratou na úrovni 330-tisíc eur. Zlepšenie neprichádza ani v tomto roku.

Počas pandémie sa firma zamerala aj na výrobu dezinfekčného spreja AntiVir. Po konci krušného obdobia sa opätovne vrátili k výrobe alkoholických nápojov. 

Zdroj: FinStat     Tržby a zisky firmy Prelika (2019 - 2023)


Aktuálne problémy a prepúšťanie

Ako poznamenal portál, v poslednom období sa objavujú informácie o výraznom prepúšťaní v Prelike a o jej ekonomických problémoch. Spoločnosť čelí negatívnemu vplyvu viacerých faktorov, ako sú pandémia, zvýšenie spotrebnej dane, rast cien energií, silná konkurencia a slabší odbyt.

Firma začala ozdravný proces a snaží sa znižovať náklady, pričom hľadá aj potenciálnych investorov. Podľa informácií z prostredia spoločnosti už minulý rok liehovar opustila polovica z približne 80 zamestnancov a prepúšťanie pokračuje aj v tomto roku. Pred mesiacom odišlo ďalších pätnásť zamestnancov a koncom tohto týždňa sa dohodlo na odchode ďalších pätnástich.

Riaditeľ koniec Preliky nepripúšťa

Špekulácie o možnom konci Preliky sa nepotvrdili. Riaditeľ akciovej spoločnosti Prelika, Martin Lipták, vyvrátil tieto informácie a zdôraznil, že firma nekončí. „V rámci zefektívňovania činnosti spoločnosti dochádza len k znižovaniu počtu zamestnancov,“ uviedol Lipták.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR tiež potvrdilo, že k 9. augustu 2024 neeviduje žiadne nahlásené hromadné prepúšťanie v spoločnostiach, ktoré pôsobia v oblasti destilovania, úpravy a miešania alkoholu.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Bratislava
Banská Bystrica
Trenčín
Nitra
Bratislava
Trnava
Trenčín
Žilina
Banská Bystrica
Žilina
Trnava
Nitra
Košice
Košice