VIDEO: Začína sa dlho očakávaná oprava cesty na Kúty. Dlhoročný problém by sa mal skončiť koncom roka


Foto: VIDEO: Začína sa dlho očakávaná oprava cesty na Kúty. Dlhoročný problém by sa mal skončiť koncom roka Foto: Facebook/ Prešov/ Ľ. T.

Obyvatelia Prešova sa konečne dočkali. Po viac ako desiatich rokoch neustálych sťažností a problémov, ktoré sprevádzali cestu na Kúty, sa začína rozsiahla rekonštrukcia tohto úseku. Cesta, ktorá bola v dezolátnom stave a predstavovala problém pre obyvateľov aj návštevníkov mesta, bude už čoskoro kompletne opravená. O havarijnom stave vozovky v odľahlej časti Prešova sme vás už viackrát informovali.


Problém, ktorý sa dlhodobo nedarilo vyriešiť ani predchádzajúcemu vedeniu mesta, si ako svoju osobnú prioritu stanovil súčasný primátor František Oľha, ktorý bol už v minulosti zhrozený stavom tejto cesty. „Rekonštrukciu tejto cesty som si stanovil ako moju osobnú prioritu. Ešte ako občan, a neskôr ako poslanec som bol zhrozený, ako môže byť cesta len na skok od samotného centra mesta v tak dezolátnom stave,” uviedol.

Realizácia tohto projektu však nebola jednoduchá. Pod cestou sa nachádzalo 48 pozemkov, ktoré bolo potrebné majetkoprávne vysporiadať. Celkovo bolo potrebné uzavrieť 19 kúpnych zmlúv, čo si vyžiadalo veľa času a úsilia. Veľká vďaka patrí predovšetkým zamestnancom odboru majetku a rozvojových aktivít mestského úradu. Rok a pol intenzívnej práce. Napokon sa všetko podarilo a riešenie sa našlo,” dodal Oľha.


Rekonštrukcia by podľa radnice mala potrvať len pár mesiacov

Rekonštrukcia cesty by mala byť dokončená do konca roka 2024. Pre miestnych obyvateľov to znamená, že už čoskoro nebudú musieť „splavovať” tento cestný úsek, ktorý pripomínal skôr rozvojovú krajinu než moderné mesto.

Pre primátora ide o výnimočnú udalosť, srdcovú záležitosť, ktorá si podľa jeho slov zaslúži viac než len symbolické poklepanie základného stavebného kameňa.

Rekonštrukcia cesty na Kúty nie je podľa Oľhu len technickým projektom, ale aj symbolom úspešného prekonania prekážok a snahy o zlepšenie kvality života v meste.