Samosprávy bijú na poplach. Chýba im 100 miliónov eur, KDH navrhuje riešenie


Foto: Samosprávy bijú na poplach. Chýba im 100 miliónov eur, KDH navrhuje riešenie Foto: Facebook/ Milan Majerský

Samosprávy po celom Slovensku čelia akútnemu nedostatku finančných prostriedkov na zabezpečenie bežných činností a služieb pre občanov. Opozičné hnutie KDH upozornilo na tento problém počas štvrtkovej tlačovej konferencie, kde apelovalo na ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD), aby okamžite našiel riešenie pre obce a mestá.

KDH odhaduje, že mestám, obciam a vyšším územným celkom chýba približne 100 miliónov eur, čo ohrozuje fungovanie základných verejných služieb. Navrhujú uplatniť takzvaný daňový mix, ktorý by zahŕňal nielen výber dane z príjmu fyzických osôb, ale aj časť z právnických osôb, prezradil predseda KDH Milan Majerský na tlačovej konferencii. Zdôraznil, že tento model by mohol pomôcť pokryť rozpočtové deficity samospráv.

Mestám a obciam budú chýbať milióny

Podľa Majerského sa samosprávy pri plánovaní tohtoročných rozpočtov spoliehali na prognózu, ktorá predpokladala výber daní z fyzických osôb vo výške približne 3,9 miliardy eur. Avšak reálny výber dosiahne len 3,8 miliardy eur, čo spôsobí výrazný deficit. Keď sa tento výber rozdelí podľa podielu 70 % pre mestá a obce a 30 % pre vyššie územné celky, výsledkom bude chýbajúcich 100 miliónov eur, ako varoval Majerský.

Situácia je mnohých obciach alarmujúca aj podľa starostu obce Lodno, Petra Mrvečku. Podľa jeho sú najviac zasiahnuté menšie obce, ktoré nemajú dostatočné finančné rezervy alebo sú v horšej finančnej kondícii.


Samosprávam zostáva len čakať

Europoslankyňa za KDH, Miriam Lexmann, zdôraznila, že k riešeniu tejto krízy by mohlo prispieť aj zlepšenie čerpania eurofondov. Podľa nej KDH už v minulosti navrhlo viacero opatrení, ako napríklad presun väčšej časti eurofondov priamo do regiónov a zavedenie nulovej spoluúčasti pre mestá, obce a regióny pri rekonštrukciách základnej infraštruktúry financovaných z eurofondov.

Samosprávy tak teraz s napätím čakajú na kroky vlády, ktoré by im pomohli prekonať túto finančnú krízu a zabezpečiť, aby základné služby pre občanov zostali zachované.