Úžasný úspech pre prešovské gymnázium: Žiačka Aneta si z prestížnej súťaže v USA odniesla striebornú medailu


Žiačka prešovského gymnázia si z USA odniesla striebornú medailu

Foto: Úžasný úspech pre prešovské gymnázium: Žiačka Aneta si z prestížnej súťaže v USA odniesla striebornú medailu Foto: Facebook/Prešovský samosprávny kraj

Úžasný úspech pre prešovské gymnázium! Žiačka Gymnázia Jána Adama Raymana Aneta Štefančínová sa zúčastnila prestížnej medzinárodnej súťaže Genius Olympiad v USA, z ktorej si domov odniesla striebornú medailu.

Získala ju za svoj projekt Biodegradácia farbív halofilmi v kategórii Veda. Okrem toho získala aj štipendium na Rochester Institute of Technology, jednom z najprestížnejších technologických inštitútov, v hodnote 20-tisíc dolárov. Uvádza to Prešovský samosprávny kraj na sociálnej sieti

„Aneta v projekte zdôraznila, že v textilnom, farmaceutickom či kozmetickom priemysle sa využívajú toxické farbivá, ktoré často kontaminujú vodu. V časti prešovského Solivaru sa v soľanke nachádzajú halofily, extrémofilné mikroorganizmy žijúce v prostredí s vysokou koncentráciou soli,“ uvádza prešovská župa.

Zamerala sa na určenie bioremediačného potenciálu týchto halofilov. Aneta na Genius Olympiad prezentovala taktiež vlastný model halofilného reaktora, ktorý možno použiť v praxi. Šikovnej Anete gratulujeme k tomuto úspechu!

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Nitra
Bratislava
Trnava
Nitra
Trnava
Košice
Trenčín
Trenčín
Košice
Žilina
Žilina
Bratislava
Banská Bystrica
Banská Bystrica