Stará Ľubovňa sa môže chváliť unikátnym bludiskom. Viktóriine záhrady opriadla starodávna legenda


Stará Ľubovňa sa môže chváliť unikátnym bludiskom

Foto: Stará Ľubovňa sa môže chváliť unikátnym bludiskom. Viktóriine záhrady opriadla starodávna legenda Foto: Viktóriine Záhrady

V prvý prázdninový víkend bola na východe Slovenska slávnostne otvorená nová turistická atrakcia – najväčšie bludisko v strednej Európe. Bludisko nesie názov Viktóriine záhrady s bludiskom Čertova skala a nachádza sa v Starej Ľubovni.

Mesto pod Tatrami, známe svojím skanzenom a krásnym Ľubovnianskym hradom, teraz ponúka návštevníkom ďalší dôvod na návštevu. Nové bludisko sa rozprestiera na ploche 11-tisíc metrov štvorcových, pričom samotný labyrint zaberá 6 400 metrov štvorcových. Pri jeho realizácii bolo vysadených 20-tisíc brestov, ktoré za tri roky vyrástli do výšky približne dvoch metrov.

Labyrint je ľahko prístupný, nečakajte túru ani námahu

Stará Ľubovňa sa nachádza v severovýchodnej časti Slovenska, blízko poľských hraníc. Mesto je dostupné železničnou dopravou aj pravidelnými autobusovými spojmi. Pre tých, ktorí prídu autom, sú k dispozícii tri parkovacie možnosti: pri VPS Stará Ľubovňa, na ulici Levočská a priamo pri vstupe do bludiska. Najvhodnejšia je parkovanie pri VPS, odkiaľ je to necelých 450 metrov po spevnenej kamennej ceste.

Bludisko sa nachádza vedľa rieky Jakubianka a za vstup sa platí poplatok. Vstupné pre dospelých je 6 eur, pre deti a seniorov 4 eurá a pre deti do 5 rokov je vstup zdarma. Bludisko je otvorené denne od 10:00 do 20:00 hod. počas letnej sezóny.


Zdroj: Google Maps

Výber názvu ovplyvnila starodávna legenda

Bludisko Čertova skala nesie svoje meno podľa miestnej legendy. Podľa nej staviteľ Ľubovnianskeho hradu zapredal dušu čertovi, aby mu nebránil v stavbe. Po dokončení hradu však staviteľ oľutoval a odišiel do kláštora. Diabol, nahnevaný zradou, chcel hodiť na hrad obrovskú skalu, no keď zaznel zvon, stratil moc a skala spadla na breh rieky Poprad.

Najväčšie bludisko v strednej Európe

Labyrint v Starej Ľubovni bol pripravený počas troch rokov a jeho chodby majú celkovú dĺžku 3 273 metrov. Návštevníci sa v ňom môžu zdržať 30 až 60 minút, no niektorí zvládnu prejsť bludisko aj rýchlejšie. Uprostred bludiska sa nachádza malá rozhľadňa, z ktorej je krásny výhľad na Ľubovniansky hrad.

Zdroj: Facebook/ Viktóriine záhrady

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu



Žilina
Banská Bystrica
Košice
Trenčín
Žilina
Bratislava
Trenčín
Košice
Trnava
Banská Bystrica
Bratislava
Trnava
Nitra
Nitra