Prešov bude dejiskom unikátneho festivalu katalánskej kultúry. Počas podujatia vás čakajú obmedzenia v MHD


Foto: Prešov bude dejiskom unikátneho festivalu katalánskej kultúry. Počas podujatia vás čakajú obmedzenia v MHD Foto: Facebook/PKO Prešov

Prešov sa ako jediný na Slovensku stane dejiskom 36. ročníka unikátneho festivalu katalánskej kultúry ADIFOLK – 36. Aplec Internacional. Festival sa uskutoční od piatka 9. do nedele 11. augusta, v centre mesta predvedie svoje tradície vyše 500 účinkujúcich z Katalánska. 

„Priniesť tento festival do Prešova je výnimočnou príležitosťou ukázať, že naše mesto vie byť pre turistov atraktívne a že ponúka mnoho príležitostí na rozvoj turizmu na východe Slovenska. Mesto Prešov v roku 2024 spoluorganizuje Aplec Internacional na základe úspešnej nominácie a podpísaného memoranda o spolupráci s Adifolk,“ uvádza mesto na internetovej stránke.

Súčasťou programu festivalu bude vystúpenie skupín: 

  • predstavenie tancov SARDANA (tradičný katalánsky tanec) s originálnou živou hudbou
  • paličkový tanec
  • ľudské veže
  • katalánsky orchester COBLA
  • giganti, diablíci
  • hudba s tradičnými katalánskymi hudobnými nástrojmi a mnoho ďalších

V spolupráci s Mestskou galériou Caraffka a Krajským múzeom v Prešove budú pripravené rôzne interaktívne podujatia pre deti a dospelých. Budú sa môcť zapojiť do kreatívneho programu, či pozrieť si výstavu obrazov umelcov z Katalánska. 

Prvé podujatie bolo zorganizované v roku 1988 v Amsterdame s cieľom dostať katalánsku populárnu kultúru do povedomia celej Európy. Prvotnou motiváciou medzinárodného festivalu bola túžba prispieť k projekcii katalánskeho folklóru v mestách, kde mal festival pre svoju kultúrnu, historickú či spoločenskú príbuznosť s Katalánskom veľký význam. Ďalšie informácie o tomto podujatí, ktoré sa uskutoční v Prešove, nájdete TU.


Dopravné obmedzenia 

Počas tohto podujatia vás v Prešove čakajú aj dopravné obmedzenia. Festival uzavrie Hlavnú ulicu v oboch smeroch v úseku od križovatky s Jarkovou po križovatku s ulicou Hurbanistov. Hlavná ulica bude uzatvorená v sobotu 10. augusta od 10:50 do 13:30 hod. a od 21:00 do 22:00 hod. 

V nedeľu 11. augusta bude Hlavná uzatvorená od 10:30 do 12:30 hod. Obchádzková trasa povedie po uliciach Masarykova, Levočská, Remscheidská, Okružná a Štefánikova. Trolejbusové linky 1, 2, 4, 5, 7 a 8 budú nahradené autobusmi a spolu s ostatnými autobusovými linkami pôjdu po obchádzke cez ulice Štefánikova, Okružná a Remscheidská. Na obchádzke obslúžia zastávky Okružná, Floriánova a Poliklinika.

Linka 21/23 pôjde po trase Fintice – Rázcestie Kúty – Šafárikova, cintorín – Fakultná nemocnica – Okružná – Levočská – Malý Sariš. Linka 23/21 pôjde po trase Malý Šariš – Levočská – Okružná – Grešova – Fakultná nemocnica – Rázcestie Kúty – Fintice.

Úplne neobsluhované budú zastávky – Trojica obojsmerne, Na Hlavnej obojsmerne a Divadlo Jonáša Záborského. Náhradné zastávky budú – Floriánova obojsmerne, Poliklinika, Okružná obojsmerne a Okružná smer Floriánova. Čiastočne neobsluhované zastávky budú – Duklianska v smere na Trojicu, nebude ju obsluhovať linka 21 a Poliklinika –  linky MHD smerujúce na zastávku MHD Trojica obsluhujú nástupisko na Remscheidskej ulici.