Minister Ráž avizuje vyššie ceny diaľničných známok, štát chce konsolidovať


Foto: Minister Ráž avizuje vyššie ceny diaľničných známok, štát chce konsolidovať Foto: BSK / FB ministerstvo dopravy

Na jednej strane od augusta niektorí vodiči ušetria na nových úsekoch diaľnic zadarmo, na druhej strane je celkom reálne, že štát zvýši ceny diaľničných známok. Avizuje to minister dopravy Jozef Ráž. Podľa šéfa rezortu sú ceny diaľničných známok na Slovensku stále nižšie, ako v okolitách krajinách a súčasne je za zvýšením cien snaha stabilizovať štátny rozpočet.

„Je veľmi pravdepodobné, že nejaké konsolidačné opatrenia čo sa týka aj sektoru dopravy budú nutné. Je pravdepodobné, že k nejakému navýšeniu na rok 2024 môže dôjsť,“ vyhlásil minister dopravy Jozef Ráž. Zatiaľ je však podľa neho predčasné hovoriť o konkrétnej sume, pretože ide o otázku na vládu ako celok a na ministerstvo financií. Pripomína však, že cena diaľničných známok je u nás nižšia ako v okolitých krajinách, čo je však spôsobené aj veľkosťou diaľničnej siete.

Diaľničné známky išli hore aj v roku 2023, a to po trinástich rokoch, keď sa ich cena nehýbala. Z pôvodných 50 eur za známku sa ich cena zvýšila o 10 eur.

Príprava takzvaného konsolidačného balíčka je v kompetencii práve rezortu financií. Okrem zvýšenia sociálnych odvodov pre živnostníkov, či zdravotných odvodov, sa nedávno objavili špekulácie o zavedení dane z bankových transakcií. Konsolidácia verejných financií sa však zrejme nebude týkať sociálnych výdajov štátu - napríklad vyplácania 13. dôchodkov, alebo obmedzenia bezplatného cestovania študentov vlakmi.


Ráž avizuje zdraženie diaľničných známok v čase, keď sa po niektorých obchvatoch začalo jazdiť zadarmo

Úvahy Jozefa Ráža o pravdepodobnom zvýšení ceny za diaľničné známky prišli presne v období, keď štát sprístupnil diaľničné obchvaty viacerých veľkých miest bez poplatku. Ak teda niektorí vodiči ušetria v prípade, že využívajú len úseky diaľnic bez poplatku, ostatným sa cena za používanie celej diaľničnej siete pravdepodobne zvýši.

Po prepočte je výpadok tržieb absolútne minimálny,“ povedal minister dopravy Jozef Ráž na tlačovej konferencii v apríli, keď nové bezplatné úseky diaľnic predstavil verejnosti. „Ide o občanov, ktorí by za normálnych okolností diaľničnú známku zakúpenú nemali. Keď im ten obchvat dáme zadarmo, tak ich to bude motivovať, aby z mesta prešli na obchvat. Odsmeruje to dopravu z miest na obchvaty, ktoré sú už vybudované.


Štát si od diaľničných obchvatov zadarmo sľubuje menej áut v uliciach miest, zníženie hlučnosti a celkový prínos pre ochranu životného prostredia.

V okolí Bratislavy sa od 1. augusta bez diaľničnej známky dá jazdiť až po Stupavu, pribudli tiež bezplatné úseky na obchvatoch v Žiline, Nitre, Banskej Bystrici, alebo v Košiciach. Ide však aj o kratšie úseky v okolí menších miest - Poprad, Bánovce nad Bebravou, Tvrdošín, Trstená, Tornaľa, alebo Svidník.

Vymedzené úseky diaľnic, či rýchlostných ciest bez nutnosti mať zakúpenú diaľničnú známku sú vyznačené dopravným značením. Celkovo ide o približne 200 kilometrov ciest, kde po novom za jazdu nezaplatíte.

Ďalšou novinkou, ktorá do platnosti vstúpila od 1. augusta je možnosť zakúpiť si jednodňovú diaľničnú známku. Jej cena je 5 eur a 40 centov. Vláda ju zaviedla na základe žiadosti Európskej únie a výška jednodňového poplatku za použitie diaľnice sa odvíja od ceny celoročnej diaľničnej známky, ktorá je v súčasnosti 60 eur.

Jednodňová diaľničná známka nebude platiť 24 hodín, ale od momentu zakúpenia do polnoci daného dňa. Z ponuky zároveň zmizla známka, ktorá bola donedávna najobľúbenejšia. Ročnú diaľničnú známku nahradí 365-dňová. Platnosť už zakúpených ročných známok však ostáva štandardne do 31. januára 2025. V platnosti naďalej ostávajú 365-dňová, 30-dňová, 10-dňová diaľničná známka a od 1. augusta aj jednodňová.


Zdroj: eznamka.sk