Prešov má vo vedení novú tvár. Pravou rukou Františka Oľhu sa stal poslanec Ďurišin


Foto: Prešov má vo vedení novú tvár. Pravou rukou Františka Oľhu sa stal poslanec Ďurišin Foto: Mesto Prešov

Primátor mesta Prešov má od štvrtka novú pravú ruku. Viceprimátora Richarda Drutarovského nahradil vo funkcii poslanec Martin Ďuriši. Ten do komunálnych volieb vstúpil pod zástavou Nezávislí poslanci - Progresívne Slovensko - Šanca - Demokrati.

Zamerať by sa mal najmä na budúce projekty v oblasti IT a digitalizácie. Ako uviedli primátor aj samotný Drutarovský, ide o bežnú personálnu zmenu, nakoľko vznikajú v meste nové výzvy a úlohy, ktorými je potrebné poveriť skúsených pracovníkov s odbornými znalosťami v špecifických oblastiach.

Ďurišin nebol prvou voľbobou

Vedenie mesta chcelo do tejto pozície pôvodne nominovať šéfa poslaneckého klubu KDH v mestskom zastupiteľstve Rastislava Mochnackého. Napriek zostaveniu vyjednávacieho tímu a rokovaniu s mestským koordinačným výborom KDH, neprejavila strana záujem vytvoriť koalíciou a spoluprácu pri spoločných programových prioritách, uviedlo v správe vedenie mesta.

„Veľmi ma mrzí, že sa v KDH nenašla vôľa na koaličnú spoluprácu, ktorú som im ponúkol bez akýchkoľvek podmienok a jej výsledkom by bolo vymenovanie Rastislava Mochnackého za prvého viceprimátora mesta. Nenašla sa napriek tomu, že som vyhovel všetkým ich personálnym a štrukturálnym požiadavkám, ktoré si stanovili. Ako najsilnejší ,primátorský klub sme sa vzdali pozície 1. viceprimátora, ponúkli ju KDH, no nakoniec to rozpútalo politické hry, ktorých som nechcel byť súčasťou,“ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.


Podľa Oľhu je však nový zástupca primátora skúseným politikom. O širšiu spoluprácu s KDH prejavil záujem aj samotný Ďurišin. „Neočakával som, že rokovania s KDH dopadnú práve takto. Úprimne som veril, že sa na pôde mestského zastupiteľstva podarí vytvoriť širšiu koalíciu, ktorej výrazom mal byť aj post viceprimátora. Ďakujem za dôveru, ktorá mi bola prejavená zo strany primátora a prijímam túto funkciu s rešpektom a s plnou vážnosťou. Budem robiť všetko, čo je v mojich silách, aby som pomohol primátorovi naplniť jeho program a 31 férových riešení pre Prešov,“ povedal nový viceprimátor.

V minulosti pôsobil ako pedagóg

Martin Ďurišin sa pre svoje pôsobenie v komunálnej politike rozhodol relatívne nedávno. Vyštudoval politické vedy a históriu na Prešovskej univerzite v Prešove, kde zároveň ukončil aj doktorandské štúdium. V minulosti pôsobil ako stredoškolský a vysokoškolský pedagóg, pôsobil aj ako odborný asistent Katedry verejnej politiky a teórie verejnej správy Fakulty verejnej správy Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach a bol tiež riaditeľom Súkromnej spojenej školy European English School v Prešove.

Do mestského zastupiteľstva sa prebojoval v posledných komunálnych voľbách. V mestskej politike zastupuje blok politických strán DS, Šanca, Spolu, ODS, Dobrá voľba a Umiernení, Progresívne Slovensko a SaS.