Letná opekačka môže vyjsť draho. Za nedodržanie zákazu vám hrozí pokuta až 300 eur


Foto: Letná opekačka môže vyjsť draho. Za nedodržanie zákazu vám hrozí pokuta až 300 eur Foto: ilustračné foto

Prázdniny sú v plnom prúde a neodmysliteľnou súčasťou letných aktivít je aj opekanie v prírode. Avšak v týchto horúcich dňoch je to zakázané. Letné opekačky sú podľa hasičov častou príčinou vzniku požiarov. Za mesiac jún evidujú 230 požiarov tohto typu, v prvej polovici júla ich bolo takmer 220. Apelujú preto na ľudí, aby sa v lese správali zodpovedne a nezakladali ohniská nikde, ani na vyhradených miestach.

Z tohto dôvodu hasiči označili oblasti s vysokým rizikom vzniku požiarov. Platí to pre väčšinu miest a obcí na Slovensku. V týchto oblastiach je úplne zakázané zakladať ohne na miestach, kde sa môžu ľahko rozšíriť, rovnako ako vypaľovať trávu. Nebezpečenstvo šírenia ohňa je vysoké a môže viesť k nepredvídateľným následkom.


Foto: Facebook/Hasičský a záchranný zbor



Letná opekačka tak môže vyjsť draho, za porušenie zákazu hrozí pokuta až 300 eur. Na dodržiavanie zákazu dohliadajú hasiči. „Ak hasiči nájdu a zistia takéto konanie, musia konať v zmysle zákona, pričom platí sankcia,“ povedal pre TV JOJ viceprezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Petr Tánczos.

Hasiči tieto oblasti kontrolujú pochôdzkami, kamerami a leteckým protipožiarnym monitoringom. V lesoch je taktiež zakázané fajčiť, odhadzovať ohorky a iné horiace alebo tlejúce predmety, ako aj používať otvorený oheň. Všetci návštevníci lesov sú povinní dodržiavať zásady protipožiarnej ochrany do odvolania.

Ako správne opekať?

Hasiči upozorňujú, že hoci letné opekačky a grilovačky patria k letu, je potrebné dodržiavať niekoľko základných pravidiel:

  • Ohnisko nezakladajte v blízkosti suchej trávy, ihličia, kríkov alebo na koreňoch stromov.
  • Ohnisko nezakladajte v suchom, veternom a horúcom počasí.
  • V lese zakladajte ohnisko iba na vyhradených miestach.
  • Sledujte mapu ohnísk, ktoré sú tam vyznačené alebo na informačných tabuliach vedľa turistických chodníkov.
  • Ohnisko nenechávajte bez dozoru a majte vždy dostatok vody alebo zeminy na jeho uhasenie.
  • Po skončení opekania odchádzajte od ohniska až po jeho dôkladnom uhasení bez prítomnosti žeravých čiastočiek.