Zomrel hudobný skladateľ Štefan Ladižinský, mal 99 rokov. Pochádzal z Prešovského kraja


Foto: Zomrel hudobný skladateľ Štefan Ladižinský, mal 99 rokov. Pochádzal z Prešovského kraja Foto: Rusyn.sk

Štefan Ladižinský patril medzi významné postavy bratislavského, ale aj celoslovenského kultúrneho diania. Hudobný skladateľ a kultúrny činiteľ sa narodil v Starej Ľubovni. Do povedomia verejnosti a kultúrnej obce vstúpil ako zakladteľ a prvý riaditeľ slávneho Štúdia S, v ktorom vystupovali Milan Lasica a Július Satinský.


V 60. rokoch minulého storočia Štefan Ladižinský pôsobil v SĽUK-u v Rusovciach a tiež ako šéfdramaturg Vojenského umeleckého súboru v Bratislave. Slávne Štúdio S (od roku 1999 Štúdio L S) prví diváci navštívili v roku 1982. Štefan Ladižinský sa ako riaditeľ divadelnej scény staral nielen o umelecké, ale aj materiálne zabezpečenie štúdia.

Štefan Ladižinský síce žil a tvoril v hlavnom meste, nezabúdal však na svoje rusínske korene. „Spoluzakladateľ Združenia inteligencie Rusínov Slovenska v Bratislave (1995) a predseda Rusínskej obrody na Slovensku (1999-2001),“ uviedla stránka Rusyn.sk na sociálnej sieti.


Štefan Ladižinský pôsobil tiež ako skladateľ, dirigent a dramaturg. Napísal množstvo textov vojenských piesní, písal scenáre pre estrády a zároveň vytvoril učebnicu hry na gitare. Venoval sa tiež cirkevnej hudbe, pri ktorej inšpiráciu čerpal z tradičnej duchovnej hudby spojenej s Rusínmi na Slovensku.