Prešov prijal dlho očakávané nariadenie o predzáhradkách. Čo je potrebné splniť na jej založenie či registráciu?


Mesto Prešov prijalo dlho očakávané nariadenie o predzáhradkách

Foto: Prešov prijal dlho očakávané nariadenie o predzáhradkách. Čo je potrebné splniť na jej založenie či registráciu? Foto: pexels.com – Karol D

Mesto Prešov prijalo nové všeobecne záväzné nariadenie, ktorému sa potešia viacerí obyvatelia. Toto nariadenie legalizuje predzáhradky, keďže v meste im doteraz chýbala právna úprava a ľudia ich mali nepovolene/nezákonne. Tieto predzáhradky neboli nikde oficiálne evidované. 

Na založenie/zlegalizovanie týchto priestorov sú potrebné určité kroky. Žiadateľom môže byť občan s trvalým bydliskom v meste Prešov, ktorý je zároveň vlastníkom bytu v bytovom dome, pri ktorom sa predzáhradka zakladá alebo legalizuje. Žiadateľom môže byť aj skupina vlastníkov bytov či správca bytového domu ako právnická osoba.

Žiadateľ musí získať súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dotknutom bytovom dome. Na základe tohto súhlasu žiadateľ podá žiadosť na mestskom úrade, a to osobne, elektronicky alebo poštou. Je k nej potrebné priložiť nákres predzáhradky. Žiadosť o registráciu jestvujúcej predzáhradky nájdete TU a o jej založenie nájdete TU.

Mesto na sociálnej sieti odporúča žiadateľom, aby sa pred založením/registráciou informovali u správcu bytového domu o umiestnení inžinierskych sietí na danom pozemku. Žiadosť posudzuje správca verejnej zelene s odborom hlavného architekta mesta Prešov a odborom majetku za účelom uzavretia zmluvy o výpožičke.

Po odsúhlasení sa uzavrie zmluva o výpožičke medzi mestom ako vlastníkom pozemku a žiadateľom. Po nadobudnutí účinnosti zmluvy bude predzáhradka vyznačená na tejto mape.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu