Prešovčanku prekvapilo parkovisko na Sekčove: Pod nohami mi pobehovali potkany a vôbec sa nebáli, sťažuje sa


Foto: Prešovčanku prekvapilo parkovisko na Sekčove: Pod nohami mi pobehovali potkany a vôbec sa nebáli, sťažuje sa Foto: Facebook/Prešov – D. K., O. P.; úprava redakcie

Problémy s potkanmi majú viaceré väčšie mestá. V tomto letnom teplom období sa vynárajú najmä na sídliskách, kde ich lákajú hlavne stojiská na kontajnery, špeciálne tie určené na bioodpad. Niektoré tieto hlodavce už úplne strácajú plachosť a obyvateľmi sa nenechajú rušiť. 

Prešovčanka Denisa sa na sociálnej sieti podelila so svojou negatívnou skúsenosťou, ku ktorej došlo pri poliklinike na sídlisku Sekčov. Ako sama uviedla, keď šla na parkovisko, pred nohami jej začali pobehovať potkany. 

„Pred nohami mi pobehovali potkany z jednej strany na druhú, bolo ich tam mnoho a vôbec sa nebáli, to skôr ja. Vedenie mesta, robte s tým niečo,“ sťažuje sa používateľka Denisa. V komentároch pod príspevkom sa rozbehla diskusia, podobnú skúsenosť majú aj ďalší Prešovčania. 

„Čumel na mňa vypasený potkan!“

Ďalší obyvatelia Prešova sa taktiež sťažujú na premnožené potkany, ktoré stretávajú pravidelne. „Každý týždeň je ich tu viac a viac. Dnes som prešla okolo bytovky na Sekčove a videla som štyri potkany. Jeden z nich tučný, vypasený, sedel na chodníku a čumel. No hrôza,“ uvádza svoju skúsenosť Viktória. 

Ako informuje Prešovčanka Hana, v meste na Korze stretáva taktiež veľa týchto hlodavcov. Väčšinou sa podľa jej slov pohybujú pod ihličnatými porastami a vo večerných hodinách pobehujú aj po chodníku. Používatelia upozorňujú, že potkany videli aj na Sídlisku III a taktiež na Antona Prídavku, na Vihorlatskej, Sibírskej, Exnárovej, Ďumbierskej či Jurkovičovej. 

Podľa viacerých obyvateľov sa veľké potkany objavujú na prešovských sídliskách dlhodobo a sú premnožené. Na sídliskách prebehujú okolo vchodov bytoviek, na parkoviskách pomedzi autá a taktiež po chodníkoch.


K vystrašenej Prešovčanke Denise sa pridal aj Mário, ktorý mal pri poliklinike na Sekčove podobnú skúsenosť. Podľa jeho slov spod ihličnatých kríkov vyliezlo osem potkanov naraz. V tejto lokalite ich videli obyvatelia aj na druhej strane pri schodoch. 

„Potkany sú tam, kde je špina. Mali by sme si všetci uvedomiť aj to, ako vyhadzujeme odpad a ako sú udržiavané odpadkové nádoby,“ apeluje na obyvateľov používateľka Alžbeta. Podľa Marcela, ktorý žije v Anglicku, je to celé o obyvateľoch. „Keď je poriadok, nie je hlodavec,“ dodáva.

Deratizácia v meste

„Deratizácia verejných priestranstiev je v meste Prešov realizovaná dodávateľskou spoločnosťou podľa platnej zmluvy v pevne vymedzených cykloch. V roku 2024 sú naplánované 4 fázy deratizácie, pričom na základe podnetov od občanov pri zvýšenom výskyte hlodavcov, realizujeme aj opakované deratizačné zásahy. Situáciu teda aj s pomocou podnetov od obyvateľov mesta monitorujeme a podľa toho v problémových lokalitách zasahujeme,“ uviedol hovorca mesta Prešov Michal Hudák.

Upozorňuje však, že život hlodavcov na sídliskách je súvisí aj so životom ľudí a reaguje na ich správanie. Preto aj krivka nárastu populácie potkanov je priamo úmerná správaniu obyvateľov pri nakladaní s odpadom. Ľudia údajne nechávajú v dobrej viere zvyšky jedál pre ľudí bez domova ľahšie dostupne a mimo odpadových nádob. Poprípade prikrmujú túlavé mačky.

„Čo je samozrejme pre potkany vyhľadávajúce čo najjednoduchší zdroj potravy veľkým lákadlom. Druhým faktorom je aj určitý prirodzený cyklus príbytku populácie hlodavcov. Môžeme vidieť, že zhruba v rovnakom čase trápi ten istý problém aj mesto Košice. Ide o faktory, na ktoré má deratizácia iba čiastočný dosah. Rovnako je potrebné zdôrazniť, že deratizácia nepôsobí okamžite a úhyn jedincov nastáva aj po niekoľkých dňoch. Deratizácia v meste taktiež nemá možnosť vyhubiť 100 % populácie hlodavcov, dokáže iba ich populáciu a premnoženie regulovať. Všetky podnety od občanov v tejto oblasti sú pre nás cenné dáta, na základe ktorých budeme túto službu zefektívňovať,“ dodáva Hudák.