Dlhy prešovskej fakultnej nemocnice má riešiť rezort obrany, uviedol to minister Robert Kaliňák


Dlhy prešovskej nemocnice má riešiť rezort obrany

Foto: Dlhy prešovskej fakultnej nemocnice má riešiť rezort obrany, uviedol to minister Robert Kaliňák Foto: Facebook/Fakultná nemocnica J.A. Reimana Prešov

Minister obrany Robert Kaliňák uviedol, že dlhy Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove bude riešiť práve rezort obrany. Kým sa nemocnica presťahuje do novej budovy, minister chce, aby bola finančne neutrálna. Informuje o tom Korzár Prešov.

Nemocnica čelí problémom so zadlženosťou voči dodávateľom, zdravotným poisťovniam a taktiež Sociálnej poisťovni. Záväzky po lehote splatnosti k 31. januáru 2024 predstavujú viac ako 80 miliónov eur, z toho exekučné konania predstavujú viac ako 30,5 milióna. 

Nemocnica prešla v júli tohto roka spod ministerstva zdravotníctva do vojenského zdravotníctva, teda patrí pod ministerstvo obrany. Rezort má  v areáli fakultnej nemocnice postaviť novú vojenskú nemocnicu a zrekonštruovať jej existujúce objekty.



Nová vojenská nemocnica má byť koncovým typom zdravotníckeho zariadenia, ktorý v regióne Šariš poskytne minimálne 1 300 lôžok, vrátane výskumných a výukových priestorov, operačných sál, urgentného príjmu, špičkového zariadenia a dvoch heliportov. Financovanie výstavby vojenskej nemocnice v Prešove má na starosti ministerstvo obrany a plánované investičné náklady sú odhadované na 550 miliónov eur bez DPH.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Prešovský kraj