Zamestnanci fabriky na výrobu pančušiek nedokážu vydržať horúčavy v hale. Sťažnosti v Hencovciach preveruje inšpektorát


Foto: Zamestnanci fabriky na výrobu pančušiek nedokážu vydržať horúčavy v hale. Sťažnosti v Hencovciach preveruje inšpektorát Foto: Linora, s. r. o.

Zamestnanci fabriky na Hornom Zemplíne v obci Hencovce sa sťažujú na extrémne podmienky na pracovisku. Prípadom sa podľa STVR zaoberá Inšpektorát práce. Dôvodom nespokojnosti zamestnancov firmy Linora sú extrémne horúčavy vo výrobnej hale počas letných mesiacov. Zamestnávateľ sa bráni tým, že pre zlepšenie podmienok na pracovisku robí maximum. 

Firma Linora sa zaoberá výrobou dámskych siloniek a pančúch. Mimo externých zdrojov tepla počas letných mesiacov, tak podľa zamestnancov, na nepriaznivé teploty v hale pôsobia aj stroje. Vo firme by k tomuto roku malo pracovať 320 ľudí.

Inšpektori by sa vo fabrike mali zdržať niekoľko dní. Ako hovorca Ladislav Kerekeš z inšpektorátu uviedol, do skončenia kontroly však nemôžu podať žiadne ďalšie informácie. Podľa zamestnancov však teploty v hale atakujú 37 stupňov Celzia. Zamestnávateľ pritom v hale, podľa slov zamestnancov, neumožnil otvoriť ani dvere. Tvrdia, že za otvorenie dverí im hrozila až 500-eurová zrážka zo mzdy. 

Prípadom sa zaoberal aj regionálny úrad verejného zdravotníctva, pochybenia nenašli

Úrad reagoval na sťažnosti zamestnancov kontrolou, porušenie zákona však na mieste nepotvrdili. Úrad argumentoval zabezpečeným pitným režimom vrátane šumivých tabliet na doplnenie minerálov, častejšími prestávkami, či pobytom v klimatizovanej miestnosti. 

„Dňa 18. júla sa zamestnávateľ stretol s odborovým zväzom OZ KOVO a zamestnancami. Ani zo strany OZ KOVO nebolo konštatované porušovanie zákona. Zamestnanci majú pravidelný pitný režim, robíme maximum aby sme im v horúčavách uľahčili prácu,“ stojí v stanovisku vedenia spoločnosti pre STVR.