V Kežmarku bola prerušená KTV, zamestnanci boli prepustení. Skončil aj referent zodpovedný za kino


Foto: V Kežmarku bola prerušená KTV, zamestnanci boli prepustení. Skončil aj referent zodpovedný za kino Foto: Facebook/Mesto Kežmarok - oficiálna stránka,KTV - Kežmarská televízia; úprava redakcie

Po otvorenom liste redaktorky Kežmarskej televízie (KTV) Beáty Oravcovej prišiel od vedenia mesta Kežmarok ďalší úder. Práve Beáta Oravcová a taktiež Boris Švirloch, referent kultúry a umenia mesta Kežmarok zodpovedný za chod kina Iskra, boli údajne prinútení odísť zo svojich pracovných pozícií po dlhých rokoch, čo pre mesto pracovali. 

Poslanci mesta vedú s primátorom Kežmarku Jánom Ferenčákom (HLAS-SD) dlhodobý spor. Začalo to ešte v decembri 2023, predmetom sporu sa stalo vyradenie lokality Krásne sady II z plánu mesta na zástavbu. V marci 2024 uverejnilo mesto skoro 50-minútovú Besedu s vedením mesta o udalostiach zo stretnutia s poslancami, ktorú moderovala redaktorka KTV Beáta Oravcová. 

Poslanci, o ktorých sa počas besedy hovorilo, však priestor na vyjadrenie nedostali. Len pár dní po uverejnení besedy sa k situácii na svojom súkromnom profile redaktorka Beáta Oravcová vyjadrila v otvorenom liste. V úvode sa ospravedlnila za to, že v besede neodzneli názory druhej strany.


K situácii sa vyjadruje vzhľadom na to, že odborník na mediálne právo vyhodnotil takto natočenú besedu ako protizákonnú. Podľa jej slov pred natáčaním besedy účastníkov niekoľkokrát upozornila na jej nezákonnosť a potrebu mať v nej prítomnú aj druhú stranu. 

Redaktorka v reakcii uviedla, že sa spoliehala na to, že stanoviská druhej strany sa neskôr dotočia. Dodala, že pod takéto protizákonné jednostranné besedy a reportáže sa pod svojím menom už nebude podpisovať. „Keďže svoju prácu milujem a chcem ju v našom meste a pre jeho občanov vykonávať nadalej, verím, že mi to zo strany zamestnávateľa bude umožnené aj po tomto otvorenom liste, A to slobodne, profesionálne a v rámci zákona,“ uzavrela Beáta Oravcová v marci 2024.

Predvolaní k prednostke mestského úradu

Po pár mesiacoch od otvoreného listu bola redaktorka KTV Beáta Oravcová a taktiež Boris Švirloch, referent kultúry a umenia mesta Kežmarok zodpovedný za chod kina Iskra, zavolaní k prednostke Mestského úradu Kežmarok Jele Bendárovej. Podľa ich slov boli v stredu 3. júla prinútení odísť z pracovných pozícií v kultúre v meste Kežmarok.

Ako uviedol Boris Švirloch, prednostka mu 3. júla údajne oznámila, že s ním mesto Kežmarok už neráta a že dôvodom je, že s vedením mesta nezdieľa rovnaké názory a nevedia si s ním predstaviť ďalšiu spoluprácu. Ako sa však Švirloch vo vyjadrení bráni, o dianí/politike v meste sa nikde verejne nevyjadroval a rešpektoval jeho zamestnávateľa. 

Okamžitý odchod

Dostal dve možnosti na odstúpenie. Prvou možnosťou pre Borisa bola dohoda o okamžitom ukončení pracovného pomeru so štvormesačným odstupným. Druhá možnosť mu údajne bola prezentovaná ako zrušenie pracovného miesta, dvojmesačná výpovedná lehota, jednomesačné odstupné a nariadená dovolenka, teda s nutnosťou okamžitého odchodu.

„Bol som pritlačený k múru, a keď som namietal, že si chcem zavolať a s niekým sa poradiť, tak tá prvá ponuka by podľa pani prednostky prestala platiť, takže som to nakoniec s trasúcou sa rukou podpísal. Na otázku, že nemám komu a hlavne kedy odovzdať agendu kina (najmä programovanie, komunikácia s distribútormi, práca s cinemaware atď.), keďže s tým nikto okrem mňa nerobil, mi bolo povedané, že to už mňa zaujímať nemusí, že oni si poradia,“ uvádza Boris vo vyjadrení. 


Po Borisovi  Švirlochovi bola k prednostke predvolaná aj redaktorka KTV Beáta Oravcová. Ako sama uviedla, jej situácia bola trochu iná, keďže ako redaktorka miestnej televízie prišla neraz do stretu názorov s vedením mesta, a to najmä v dôsledku vyváženosti reportáží. Beáta pracovala pre mesto Kežmarok 17 rokov a podľa jej slov sa všetko vyostrilo práve v marci, kedy s riaditeľom mestskej televízie odmietli odvysielať spomínanú besedu bez prítomnosti vyjadrenia druhej strany, teda poslancov. 

Mestské podujatia už nemoderovala

Od tohto odmietnutia vysielať besedu začala Beáta v práci pociťovať diskrimináciu a už nemoderovala mestské podujatia a programy tak ako predtým. Taktiež dodáva, že primátor mesta Ján Ferenčák sa jej v poslednom období s nevôľou vyjadroval na mikrofón.

„Reportáž zo zastupiteľstva mi vedúca komunikácie nepustila do vysielania s odôvodnením, že sa ho poslanci málo zastávajú, no na papieri je dôvod, že k tomu je potrebné zaujať komplexnejší postoj. Už dlho som naozaj nebola stotožnená s tým, ako to v práci funguje a po Európskom ľudovom remesle som sa sama chystala dohodnúť si stretnutie s vedením mesta a vyjasniť si podmienky ďalšieho fungovania. Možno by som naozaj odišla dobrovoľne. Lenže prišla osudná streda a následne som dopadla rovnako, ako už hore uviedol kolega Boris.“

Ukončená spolupráca s KTV

Mesto Kežmarok vo štvrtok 18. júla na sociálnej sieti uviedlo, že majiteľ KTV sa rozhodol ukončiť spoluprácu s mestom. Mesto uvádza, že má záujem o otvorenú, vyváženú, objektívnu a pravdivú informovanosť verejnosti, no takto nastavené podmienky podľa vyjadrenia mesta neboli pre KTV akceptovateľné. 

„Mesto Kežmarok pripraví ucelený koncept mediálnej prezentácie mesta tak, aby Kežmarčania vedeli o všetkom dôležitom, čo sa v meste udeje a zároveň ponechá priestor všetkým obľúbeným programom,“ uviedlo mesto.


FB/KTV - Kežmarská televízia


Vyjadrenie KTV

K príspevku, ktorý uverejnilo mesto Kežmarok na sociálnej sieti ohľadom zrušenia zmluvy s televíziou, sa vyjadril aj riaditeľ KTV Oto Vojtičko. Kežmarská televízia má bohatú históriu a vysiela už takmer 19 rokov. Cieľom bolo podľa riaditeľa vždy poskytovať aktuálne a pravdivé informácie a slúžiť občanom mesta Kežmarok a blízkeho okolia.

Ako priznal, situácia sa začala meniť v marci 2024, keď si mesto objednalo už spomínanú besedu. Riaditeľ KTV túto besedu po konzultácii s právnikmi odmietol odvysielať. Podľa jeho slov sa domnieval, že boli prezentované iba názory jednej strany, a to vedenia mesta. 

„Od tohto momentu som pociťoval stupňujúci tlak a pokusy korigovať vysielaný obsah. Takýto prístup sa prieči mojej profesionálnej cti a bol pre mňa neakceptovateľný. Keďže som s mestom Kežmarok nemal uzatvorený zmluvný vztah, rozhodol som sa vysielanie televízie pozastaviť.  V reakcii mesta na sociálnej sieti som bol obvinený z toho, že televízia nemá záujem o otvorenú, vyváženú, objektívnu a pravdivú informovanosť verejnosti, čo považujem za zúfalý pokus o krízovú komunikáciu a tiež za závažné a nepravdivé ovplyvňovanie verejnej mienky a poškodzovanie dobrého mena mojej spoločnosti,“ dodáva Oto Vojtičko.