Turisti s deťmi kŕmili v Tatrách jelenicu uhorkami, na upozornenia nereagovali. Vraj doma kŕmia aj medveďa


Turisti s deťmi kŕmili v Tatrách jelenicu uhorkami

Foto: Turisti s deťmi kŕmili v Tatrách jelenicu uhorkami, na upozornenia nereagovali. Vraj doma kŕmia aj medveďa Foto: Facebook/Peter Dzurilla

Obyvateľ Peter spod Tatier sa na sociálnej sieti podelil so svojou kurióznou skúsenosťou. Spomína na deň, keď sa pred jeho bytovkou ako obvykle pásla na lúke jelenica a zrazu zbadal skupinku slovenských turistov s malými deťmi, ako sa k nej začali približovať a jelenicu si kamerovať.

Obyvateľ Peter ich ako pravý Tatrance upozornil, aby dali pozor na deti, keďže jelenica je predsa len divoké zviera. Snažil sa im vysvetliť, že sa môže vyplašiť a pri väčšej nepozornosti aj kopnúť jedno z detí. Turisti podľa jeho slov varovanie ignorovali a následne bol svedkom niečoho, čo ho prekvapilo ešte viac.

„Ignorujúc moje varovanie som bol svedkom toho, ako z batohov pred mojimi očami vytiahli uhorky, zjavne pripravené na tento účel (tých uhoriek bolo možno 5 alebo 6) a začali ich hádzať jelenici, ktorá ich ochotne žrala. V tej chvíli som už neveriacky zakričal na turistov, či sú pri zmysloch, pretože my Tatranci bojujeme proti kazeniu divej zveri a turisti to podporujú,“ uviedol sklamaný Peter.

Peter ďalej uvádza že turisti sa s ním pustili do hádky a uvádzali argumenty, že to tak robia aj doma a nie je na tom nič zlé. Petrovi dokonca mali povedať, že občas nechávajú jedlo aj medveďovi, aby sa nažral. Peter prosím všetkých, ktorí prídu na návštevu do Tatier, len o jedno. 


„Prosím vás, buďme zodpovední. Vy ako turisti prichádzate do Tatier na návštevu, počas leta alebo zimy, my tu však žijeme a s týmto problémom bojujeme. Prosím, neprikrmujte divú zver, lebo aj keď si myslíte, že jej pomáhate, robíte pravý opak – ubližujete jej. Správajte sa zodpovedne.“

Divokú zver nekŕmte! 

Správa Tatranského národného parku pravidelne upozorňuje na to, aby turisti divokú zver nekŕmili a ani sa k nej nepribližovali. Zver prichádza blízko k obydliam, pretože ich tam neohrozujú predátori a nachádza sa tam dostatok chutnej potravy na trávnikoch, ktoré sú pravidelne udržiavané.

„Zvieratá nie sú hladné. Udržiavané trávniky im poskytujú výdatný zdroj potravy. Ľudská strava zvieratám neprospieva, nevedia ju stráviť a môže im spôsobiť ťažkosti. V neposlednom rade ohrozujete sami seba, ak sa približujete k divokým zvieratám, ktorých reakcie nemožno predvídať,“ dodáva Správa TANAP-u.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Prešovský kraj