Stredoškoláci naberajú skúsenosti aj počas týchto mesiacov. Letnú školu absolvujú priamo u zamestnávateľa


Stredoškoláci naberajú skúsenosti aj počas leta

Foto: Stredoškoláci naberajú skúsenosti aj počas týchto mesiacov. Letnú školu absolvujú priamo u zamestnávateľa Foto: Prešovský samosprávny kraj – psk.sk

Žiaci stredných odborných škôl sa mohli aj toto leto prihlásiť do Letnej školy v systéme duálneho vzdelávania. Túto možnosť využili aj dualisti z Prešovského kraja a do letnej školy vstúpili aj žiaci stredných škôl, ktoré zriaďuje PSK. Konkrétne ide o SOŠ hotelovej v Hornom Smokovci a SOŠ A. Dubčeka vo Vranove nad Topľou. 

Šesť žiakov zo SOŠ hotelovej v Hornom Smokovci realizuje letnú školu v Hoteli Lomnica. Zručnosti a skúsenosti naberajú v gastrooblasti. Žiaci z SOŠ A. Dubčeka vo Vranove nad Topľou naberajú praktické zručnosti u zamestnávateľa BILLA, kde pracujú štyria žiaci, a po prvýkrát škola spolupracuje so zamestnávateľom Deichmann, kde letnú školu absolvuje jedna žiačka.

Táto letná škola je organizovaná na báze dobrovoľnosti a je v rozsahu najmenej 10 a najviac 20 vyučovacích dní praktického vyučovania v termíne od 1. júla do 31. augusta. Žiak sa pritom môže prihlásiť aj na viacej cyklov letnej školy.

Počas letnej školy má dualista zabezpečené stravovanie ako ostatní zamestnanci. Ak v rámci nej vykonáva i produktívnu prácu, zamestnávateľom mu je za túto prácu poskytnutá odmena najmenej vo výške minimálnej mzdy. Ide o výkon práce obdobnej ako pri letnej brigáde žiaka.  

„Prešovský kraj mal v aktuálne ukončenom školskom roku 2023/2024 v duálnom systéme vzdelávania zapojených už celkovo 1 510 žiakov. V prípade stredných odborných škôl zriaďovaných Prešovským samosprávnym krajom poskočil počet dualistov s učebnou zmluvou so zamestnávateľom z minuloročných 1 046 na terajších 1 216. Záujem o duál vzrástol i zo strany zamestnávateľov, kde sa ich počet priblížil k hranici 330,“ dodáva župa na internetovej stránke.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu