Vypočítajte si, či máte nárok na slnečné kolektory alebo tepelné čerpadlá. Musíte splniť viaceré podmienky


Obnoviteľné zdroje energie chce 15 000 domácností. Máte na ne nárok aj vy?

Foto: Vypočítajte si, či máte nárok na slnečné kolektory alebo tepelné čerpadlá. Musíte splniť viaceré podmienky Foto: Ilustračné. Zdroj: canva.com

Ministerstvo hospodárstva SR spolu so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA) spúšťa aktiváciu a vydávanie poukážok z projektu Zelená domácnostiam na podporu inštalácie zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Ide o kotly na biomasu, tepelné čerpadlá, slnečné kolektory, fotovoltické panely či veterné turbíny. Aktivácia bude postupne spúšťaná v etapách. Ministerstvo o tom informovalo na svojej webovej stránke.

Ako prvé môžu zhotovitelia aktivovať žiadosti na kotly na biomasu a slnečné kolektory, to platí od utorka 16. júla od 11.00 hod. Poukážky k aktivovaným žiadostiam budú vydávať nasledujúci deň. Po kotloch na biomasu a slnečných kolektoroch budú nasledovať tepelné čerpadlá, pre ktoré bude aktivácia spustená v pondelok 22. júla, pričom vydávanie poukážok bude v utorok 23. júla a k fotovoltickým panelom a veterným turbínam v pondelok 29. júla, vydávanie poukážok bude v utorok 30. júla.

Cez kalkulačku si overíte, či máte na poukážku nárok

V treťom štvrťroku 2024 plánuje ministerstvo a SIEA spustenie nového projektu Zelená solidarita, v ktorom budú môcť nízkopríjmové domácnosti získať poukážky až s 90 percentnou mierou podpory na inštaláciu kotlov na biomasu, slnečných kolektorov a fotovoltických panelov. Pre tento projekt je alokovaný rozpočet vo výške 30 miliónov eur.


Podľa rezortu si domácnosti už v súčasnosti môžu prostredníctvom kalkulačky overiť, či spĺňajú podmienky pre získanie vyšších príspevkov. V prípade, ak váš príjem nepresahuje stanovenú výšku, rezort hospodárstva odporúča počkať s aktiváciou vydania poukážky v rámci projektu Zelená domácnostiam. Po spustení nového projektu Zelená solidarita budete môcť následne v elektronickej žiadosti potvrdiť, že spĺňate podmienky tohto projektu a hodnota poukážky sa automaticky upraví na výhodnejšiu.

Sumu upravili podľa počtu obyvateľov

Ministerstvo hospodárstva priblížilo, že zároveň upravili alokovaný rozpočet pre Bratislavský kraj tak, aby bol spravodlivejší, a to podľa počtu obyvateľov jednotlivých krajov. Aktuálne je pre domácnosti v Bratislavskom kraji určených 14,2 miliónov eur. V informačnom systéme je z tohto kraja registrovaných vyše 1 700 žiadostí v celkovej hodnote 4,7 milióna eur. Z ostatných regiónov, pre ktoré je vyčlenených spolu 93,5 milióna eur, SIEA eviduje takmer 13 500 žiadostí v celkovej hodnote 38,8 milióna eur.

„Podarilo sa nám v čo najkratšom čase upraviť rozpočet Zelenej domácnostiam tak, aby bolo rozdelenie medzi regiónmi spravodlivé. Sumu pre domácnosti v Bratislavskom kraji sme upravili, peniaze sú pridelené rovnomernejšie, a to podľa počtu obyvateľov. Teraz môžeme začať s vydávaním poukážok, preplácané budú priebežne v závislosti od toho, kedy zhotovitelia doručia žiadosti o preplatenie s kompletnou dokumentáciou. Prostriedkov je dostatok, v tejto fáze dostane príspevok každá domácnosť, ktorá inštaláciu zrealizuje v súlade s podmienkami,“ zdôraznila ministerka hospodárstva SR Denisa Saková.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Prešovský kraj