×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Prešovskú oblohu zdobilo nebeské divadlo. Nad obzorom tancovali „červení škriatkovia“


Foto: Prešovskú oblohu zdobilo nebeské divadlo. Nad obzorom tancovali „červení škriatkovia“ Foto: Peter Horálek

Výnimočný úkaz zdobil v pondelok večer oblohu nad východným Slovenskom. Fotografovi Petrovi Horálkovi sa podarilo zachytiť niečo, na čo v prírode narazí len ozajstný šťastlivec. Aj keď nebeskú oblohu fotí už dlhé roky, obraz, ktorý sa mu podarilo zachytiť práve nad východom Slovenska bol pastvou pre oči mnohých ľudí.

„Včerajšie búrlivé počasie nad východným Slovenskom a Ukrajinou bolo pekne aktívne. Pri pozorovaní severne od obce Terňa sa východným smerom objavili dva typy bleskov. Nad vzdialeným Veľkým Slivníkom práve vyvíjajúci sa oblak Cumulonibus vyprodukoval jeden zo svojich prvých bleskov oblak-zem,“ napísal k fotografii.

Bystrému oku určite neuniklo ani červené svetlo na ľavej strane fotografie. Podľa fotografa ide o takzvaných červených škriatkov. „Vľavo sa objavil aj oveľa prchavejší červený škriatok. produkovaný silnou búrkou, ktorá sa v tej dobe nachádzala nad ukrajinskými Berežanmi,“ dodal.

Búrka produkujúca týchto škriatkov bola asi 270 kilometrov ďaleko. Typická červená farba červených škriatkov je spôsobená emisiami dusíka, asi 50-95 kilometrov vysoko v atmosfére,“ vysvetlil Horálek.

Článok môžete dočítať zadarmo, ale môžete nás aj podporiť.

Prispejte nám na kávu, nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Chcem prispieť

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: