Zomrel prešovský rodák Blaho Uhlár. Bol zakladateľ nezávislého Divadla Stoka


Foto: Zomrel prešovský rodák Blaho Uhlár. Bol zakladateľ nezávislého Divadla Stoka Foto: FB Divadlo Stoka

Zakladteľ známeho nezávislého divadla zomrel vo veku 72 rokov. Prešovský rodák Blaho Uhlár s divadlom začínal v 70. rokoch minulého storočia v Trnave. Divadlo Stoka založil začiatkom 90. rokov spoločne s Milošom Karáskom nezávislé Divadlo Stoka. Predstavenia divadla si zakrátko získali veľkú popularitu a boli označované za kultové.

„S obrovskou bolesťou v duši dávame na známosť, že nás včera opustil náš divadelný otec, riaditeľ, zakladateľ Blaho Uhlár. Pre Stoku a divadlo robil, čo mohol a vedel - okrem majstrovskej réžie aj svietil, zvučil, staval, sťahoval, skrátka definoval Stoku a ona definovala jeho. Viac momentálne nevieme povedať, je to priťažké. Úprimnú sústrasť celej rodine. Venujte mu zopár myšlienok, ďakujeme,“ rozlúčilo sa divadlo na sociálnej sieti so svojim zakladateľom.

„Blaho, zostane tu po tebe veľké prázdno. S tebou zomrela aj veľká časť Disku. Sme smutní, plačeme, myslíme na teba,“ venovalo spomienku Blahovi Uhlárovi Divadelné štúdio Disk z Trnavy. Rozlúčilo sa s ním aj Slovenské národné divadlo: „Kultúrnu obec opustila jedna z najdôležitejších osobností súčasného divadla - Blaho Uhlár. Človek nekonformný, žijúci zápasy o slobodný svet i nezávislé divadlo. Slovenské národné divadlo vyjadruje ľútosť nad stratou takejto výnimočnej legendy. Česť vašej pamiatke.“

V 90. rokoch nebola Stoka len centrom nezávislej kultúry v Bratislave, ale aj priestorom, ktorý sa výrazne odlišoval od oficiálnej kultúry a jej inštitúcií. Stoka sa zároveň veľmi výrazne profilovala politicky a to predovšetkým odporom voči spôsobu vládnutia vtedajšieho premiéra Vladimíra Mečiara.

„Divadlo Stoka a jeho dedičstvo bude naďalej žiť v našich srdciach a spomienkach ako symbol kreativity a odvahy v neľahkých časoch,“ uviedla samospráva bratislavského Starého Mesta.



Divadlo Stoka pôvodne sídlilo na Pribinovej ulici, priestor však muselo opustiť po výstavbe nákupného centra. Stoka však aj napriek tomu ostala útočiskom nezávislého umenia, hudby, či spoločenských diskusií.

V roku 2024 udelila prezidentka Zuzana Čaputová Blahovi Uhlárovi Rad Ľudovíta Štúra III. triedy.