×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

FOTO: Zosuv pôdy v Monkovej doline zabil dve turistky a zničil turistický chodník


FOTO: Zosuv pôdy v Monkovej doline zabil dve turistky a zničil turistický chodník
Galéria: 4 fotky
Foto: Tatranský národný park

Silný dážď a krúpy narušili vo štvrtok 11. júla svah nad červeným značkovaným chodníkom, ktorý vedie z obce Ždiar do Širokého sedla. Chodník ostal zasypaný bahnom, kameňmi a strhnutými stromami. Zosuv zasiahol aj prístrešok, v ktorom sa v tom čase nachádzalo 16 ľudí. O život v dôsledku tečúcej lavíny, ktorá sa sformovala z bahna a kameňov, prišla 50-ročná Slovenka a 51-ročná Češka. 

„Niekoľko ďalších osôb ostalo odrezaných od chodníka a zostup do bezpečia pre nich nebol možný. Na pomoc im okrem Horskej záchrannej služby a leteckej zdravotnej záchrannej služby okamžite vyrazili aj pilčíci z obce Ždiar, dobrovoľní hasiči a dobrovoľní horskí záchranári. Práve vďaka rýchlemu a efektívnemu konaniu pilčíkov, ktorí dobre poznajú túto lokalitu sa podarilo ľudí dostať na miesto, odkiaľ ich bolo možné evakuovať,“ uvádza Správa TANAP-u na internetovej stránke. Polícia informuje o tom, že v prípade bolo začaté trestné stíhanie pre prečin usmrtenie.

Lokalita je zničená

Prístrešok a celá lokalita, v ktorej došlo k bahennej lavíne, sú zničené. Turistický značený chodník v Monkovej doline (červená značka) od Hotela Magura po Kopské sedlo a v Doline Bieleho potoka (zelená značka) zo Strednice po ráscestie Monková dolina – pod Ptošovskými turňami sú z dôvodu veľkého poškodenia nepriechodné a do odvolania uzavreté.

Dôkladná obhliadka lokality bude možná, až keď opadne zvýšený stav vody, ktorá zatopila prístup do doliny. Správa TANAP-u informuje o tom, že bude situáciu sledovať a hneď, keď to bude možné, vykoná kontrolu miery poškodenia.

„Príroda život dáva a niekedy, žiaľ, aj berie. Želáme skoré uzdravenie zraneným a hlavne veľa síl, aby ich táto skúsenosť neodradila od ich ďalších ciest. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí mimoriadne tragickej udalosti v Monkovej doline,“ dodáva Správa TANAP-u.

Článok môžete dočítať zadarmo, ale môžete nás aj podporiť.

Prispejte nám na kávu, nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Chcem prispieť

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac: