Neznesiteľné horúčavy vystriedajú nebezpečné búrky. SHMÚ vydáva výstrahy, hrozia ďalšie povodne!


SHMÚ varuje pred ďalšími povodňami v Prešovskom kraji

Foto: Neznesiteľné horúčavy vystriedajú nebezpečné búrky. SHMÚ vydáva výstrahy, hrozia ďalšie povodne! Foto: ilustračné/freepik.com/LipikStockMedia

Tento týždeň zasiahla celé územie východného Slovenska vlna horúčav, ktorá so sebou priniesla tropické dni spojené s teplotami nad 30°C, no aj tropické noci, kedy teploty neklesli pod 20°C. Výstrahy prvého aj druhého stupňa, pred vysokými teplotami, tak už tretí deň platia takmer vo všetkých okresoch Prešovského kraja. Vlny horúčav v strednej Európe však podľa odborníkov povzbudili vyparovanie vody do atmosféry. Nečakané búrky tak podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) môžu spôsobiť problémy.

Zdroj: SHMÚ

Už vo štvrtok by mali stred a časti východného Slovenska zasiahnuť letné búrky. SHMÚ tak vydal výstrahu prvého stupňa pre väčšinu severu krajiny. Upozorňujú, že hrozia aj lokálne povodne. Zároveň vydali aj výstrahu prvého stupňa pre okres Poprad. 

Tá platí od 14:35 do 16:30 10. júla. „Vzhľadom na prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom PA. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov, konkrétne v okolí Liptovskej Tepličky, Vikartovciach a Svitu,“ uviedol ústav. 

Zdroj: SHMÚ



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Prešovský kraj