Česká hviezda filmu Diskopríbeh Jaroslava Stránská bola pokrstená vo Svidníku


Foto: Česká hviezda filmu Diskopríbeh Jaroslava Stránská bola pokrstená vo Svidníku Foto: ČSFD.sk, Archív J. S.; úprava redakcie

Jaroslavu Stránskú (55) diváci poznajú zo známeho filmu Diskopríbeh. Stvárnila v ňom kaderníčku Jitku, ktorá sa v ďalšej časti vydala za svoju prvú diskotékovú lásku. Bolo to podobne aj v jej reálnom živote. Česká herečka, ktorá u nás aktuálne hviezdi v seriáli Polície Modrava, sa netají tým, že má vrúcny vzťah k východnému Slovensku.

Od natáčania kultového komediálneho filmového muzikálu Diskopríbeh (1987) prešlo 37 rokov. Pamätáte sa rolu veselej kaderníčky Jitky zamilovanej do Jirky Horáčka, ktorého stvárnil Rudolf Hrušínský najmladší? Populárna česká herečka Jaroslava Stránská bola v minulosti bruneta, v súčasnosti ju diváci už dlhšie poznajú ako blondínku.

Príbeh bol o prvých láskach, ale aj o trápení tínedžerov. V prvej časti sa spoznávali, kamarátili, napokon sa v druhej časti i vzali a mali dieťa. Zatiaľ čo v prvej časti robil starosti syn otcovi, v druhej, naopak, museli „ťahať“ z problémov mladí už dedka.

Na východe Slovenska je ako doma

Jaroslava prekvapila tým, že má vynikajúci vzťah so Slovákmi a rada chodieva na východ Slovenska. Výborne pozná hlavne okres Svidník. Rozumie aj po rusínsky. „Slovensko mám veľmi rada. Najmä na východe je krásne, poznám ho veľmi dobre. Často jazdím do Pstrinej pri Svidníku. Bola som tam dokonca aj pokrstená, pretože som išla za kmotru. Stále sa tam rada vraciam a vždy sa teším na stretnutia s priateľmi a známymi,“ prezradila sympatická herečka. Krstili ju pred vyše 30 rokmi v pravoslávnom chráme. Chodieva tam aj na svadby či oslavy. „Pozdravujem všetkých na východe,“ odkazuje.

Kamaráti, nielen v diskopríbehu, zažili lásky i tragédie

Herečka priznala, že sa má veľmi dobre a v súčasnosti sa jej darí v práci aj osobnom živote. Je šťastne vydatá, účinkuje v divadle a známom seriáli, má veľa priateľov a aj po rokoch sa stretáva s kolegami nielen na pľaci. Svoje filmové skúsenosti vníma pozitívne.

„Keby som dostala ponuku účinkovať v Diskopríbehu znovu, určite by som do nej išla. Bola tam úžasná partia, super atmosféra a režisér, s ktorým si dodnes rozumiem ako s otcom i kamarátom.“ Aj úsmevných zážitkov bolo dosť.

„Napríklad keď Rudo behal po námestí nahý a dávali mu grog, pretože bola zima a hanbil sa, alebo keď mi spadol pri natáčaní luster na hlavu. Pri strihaní jeho vlasov som sa naozaj rozplakala.“ Bolo jej ľúto jeho krásnych hustých vlasov. S Rudom Hrušínským sa tiež občas vídajú. ale profesijne sa už nestretli.


„S ostatnými hercami sa stretávame na kastingoch alebo občas spolu aj niečo natáčame. Najviac som si rozumela s Laďom  Potměšilom a Andrejom Krausom, ale s ním som sa už od tej doby viac nevidela.“ Obľúbila si aj najlepšieho Rudovho alias Jirkovho kamaráta Romana Pikla. „Ten už, bohužiaľ, zomrel, čo je mi veľmi ľúto,“ dozvedeli sme sa od herečky, ktorá bola v minulosti osudom tiež  ťažko skúšaná, keď zažila rodinnú tragédiu.

S filmovou Jitkou však boli odlišné. Jaroslava so svojou postavou podľa vlastných slov veľa spoločného nemala, akurát je vraj podobne „uletená“. „Za chalanom by som tak nedoliezala ako moja postava. Ale rada strihám seba aj okolie, chodila som kvôli filmu na trojmesačný kurz do učňovského strediska,“ prekvapila.

Hviezda seriálu Modrava sa venuje aj detskej tvorbe

Jaroslava rada cestuje, navštevuje rôzne krajiny. Na ďalší veľký kino film však už podľa nej nebol priestor, čas ani príležitosť. „Po rokoch natáčania som ešte natočila film Polda 3 s režisérom Soukupom.“ Natáča s ním aj úspešný krimi seriál Polície Modrava, ktorý sa vysiela aj u nás už niekoľko sérií v komerčnej televízii. Stvárňuje v ňom policajtku Luciu.

„Potom som začala jazdiť s Čiernym divadlom Jiřího srnca, kde som hrala 10 rokov.“ Divadelná a filmová diva sa po rokoch vrátila k činohre, začala sa venovať aj tvorbe pre deti. „Hrala som na Broadway v Prahe a potom som začala hrať aj divadlo pre deti, ktoré ma veľmi baví, hoci je to možno ťažšie ako pre dospelých,“ povedala talentovaná divadelná herečka.

Skutočnú lásku stretla tiež na diskotéke

Diskotékovú lásku stretla aj v osobnom živote, dokonca sa za svojho vyvoleného Pavla aj vydala. Svojho manžela, ktorý je jej životným partnerom, spoznala v šestnástich rokoch počas štúdia na konzervatóriu v Prahe, kde študovala hudobno-dramatický odbor.

Zaujímavé pritom je, že povestná iskra medzi nimi preskočila až po rokoch. „Chcel som mnou chodiť, keď sme sa zoznámili u babičky. No v tom čase som mala inú lásku. Niekoľkokrát sme sa videli, medzitým sa oženil a ja som sa vydala, potom sa on rozviedol, ja tiež,“ priznáva teraz šťastne.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu