Poslancovi Migaľovi odklepli státisíce na zážitkovú chatu na Domaši. Jojkár žiadal peniaze od štátu ešte ako novinár


Foto: Poslancovi Migaľovi odklepli státisíce na zážitkovú chatu na Domaši. Jojkár žiadal peniaze od štátu ešte ako novinár Foto: Facebook/ Samuel Migaľ

Združenie, ktorého zakladateľom je bývalý moderátor TV JOJ a súčasný parlamentný poslanec za stranu Hlas-SD, dostalo dotáciu vo výške 337-tisíc eur. Projektu Samuela Migaľa ho vyplatila Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA), pričom peniaze mali smerovať na výstavbu zážitkovej chaty pri Domaši, píšu Aktuality.

Zdroj: Trepec.sk

Ešte v roku 2022 podalo občianske združenie Mediarik, ktorého bol Migaľ štatutár, žiadosť na PPA. Peniaze mali smerovať do zážitkového poznávacieho areálu pre deti. Potom, ako Migaľ vstúpil do aktívnej politiky združenie prebrala jeho manželka. PPA mu však ešte v júni tohto roka odklepla štedrú dotáciu. Ako portál podotkol, problém je v tom, že jeho materská strana Hlas v minulosti vnímala rovnaký postup u exministra Samuela Vlčana ako problém.

Ako samotný Migaľ už v minulosti pri inej dotácii podotkol, v čase, keď sa k štátnym peniazom dostal, nebol politicky aktívnym. V tomto prípade však rozhodnutie o jej udelení prichádza v čase, kedy je aktívnym politikom pôsobiacim v Národnej rade Slovenskej republiky. 

Od opozície chytal ostrú kritiku

K téme udelenia štátnych peňazí občianskemu združeniu, ktorého bol štatutárom, sa vyjadrila už aj parlamentná opozícia. Poslanec za Hlas Migaľ by mal okamžite vrátiť dotáciu, ktorú mu prihral jeho koaličný partner!“ napísala na sociálnej sieti Veronika Remišová (Za Ľudí), podľa ktorej poslanec Hlasu „vyciciava štát“.


„Európske peniaze sú určené na rozvoj vidieka, no občianske združenie poslanca za Hlas ide namiesto rozvojových projektov stavať akúsi archu, ktorá podľa odborných odhadov je 6-násobne predražená,“ podotkla Remišová. 

Zdroj: Facebook/ Veronika Remišová

Výstavba areálu je predražená, upozornil odborník

Cieľom projektu je vybudovať „archu“ s tematikou čarovného lesa. Peniaze z fondov Európskej únie (EÚ) by sa však prostredníctvom PPA mali dostávať na projekty, ktoré pomôžu poznávaniu lesných ekosystémov, ako náučné chodníky, či cyklotrasy. Ako portál podotkol, problémom je najmä cena. Najväčšou položkou Migaľovho projektu je samotná výstavba, ktorá bola v projekte nacenená na úroveň 230-tisíc eur. Podľa odborníka by však takáto výstavba nemusela presiahnuť 50-tisíc, čo je menej, ako štvrtina stanoveného rozpočtu. 

Samotný projekt pritom pôsobí skôr ako rekreačný objekt, než náučný. Návrhy „archy“ zverejnilo združenie  na svojom webe Trepec.sk.

Zdroj: Trepec.sk

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: