Hrad Čičva prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Cieľom je zvýšiť atraktivitu územia pre turistov


Foto: Hrad Čičva prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Cieľom je zvýšiť atraktivitu územia pre turistov Foto: Severovýchod Slovenska, Jano Štovka

Hrad Čičva v okrese Vranov nad Topľou, ktorý patrí medzi kultúrne pamiatky, prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Cieľom je zvýšiť atraktivitu tohto hradu z 13. storočia pre turistov. Pracuje na ňom osem robotníkov, zamestnali ich cez úrad práce v rámci projektu Ľudia a hrady. Informuje o tom RTVS.

Hrad a okolie opravujú v posledných rokoch dobrovoľníci z občianskeho združenia Pro futuro hradu Čičva. Zachránili vežu, zakonzervovali východnú delovú baštu a zrealizovali aj dôležité opravy v paláci. Ďalšie práce sa zamerali na juhovýchodné palácové krídlo a aktuálne pokračujú v obnove klenieb, dverných a okenných otvorov.

Rekonštrukciou prechádza aj hrobka rodiny Barkóczy, ktorú postavili v roku 1909 a donedávna chátrala. Obec plánuje v krátkom čase zriadiť v blízkosti hradu aj audiovizuálne múzeum, kde si návštevníci budú môcť pozrieť najvzácnejšie nálezy počas rekonštrukcie stredovekej pamiatky.

„Bude tam automat, kde si nastavíte, v akom jazyku pôjdete. Všetko sa za vami zatvorí, bude tma a budú sa vám zobrazovať artefakty či už prostredníctvom audia alebo videa,“ uviedol pre RTVS starosta obce Sedliská Matej Sabol. Na opravu hrobky obec získala dotáciu z PSK vo výške 35-tisíc eur. Ďalších 12-tisíc eur na ďalšie opravy použijú z obecného rozpočtu.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: