VIDEO: Supercela zahalila domácnosti v okolí Prešova do tmy. SHMÚ vydáva varovanie


Foto: VIDEO: Supercela zahalila domácnosti v okolí Prešova do tmy. SHMÚ vydáva varovanie Foto: pexels.com

Silné búrky zasiahli východ Slovenska, pod prívalom dažďa tak ostali aj niektoré obce v okolí Prešova. Pred výkyvmi počasia varuje aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý na celom východe krajiny vyhlásil výstrahy prvého a druhého stupňa pred búrkami. Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Snina, Stropkov, Stará Ľubovňa a Levoča.

Zdroj: SHMÚ

Prívalové lejaky poobede zasiahli aj okolie krajského mesta. Búrku, ktorá sa pohybuje z juhozápadu na severozápad regiónu sprevádzajú desiatky úderov bleskov. Tie v poobedných hodinách spôsobili aj niekoľkominútový výpadok elektriny v obciach medzi krajskými mestami Prešov a Košice, čo nám potvrdili viacerí obyvatelia týchto obcí. 


Supercela sa sformovala nad Levočou

Vďaka studenému frontu sa dnes búrky objavili najmä na Gemeri a východe Slovenska. „Neďaleko Levoče sa sformovala prvá supercela so zreteľný hákovitým echom a ďalšími supercelárnymi črtami,“ informoval SHMÚ. Dodali, že v tejto oblasti očakávali aj prítomnosť krúp. Supercela, ktorá sa sformovala nad Levočou ďalej pokračovala na severovýchod smerom na Šariš, kde pred 15. hodinou poobede aj udrela.


„Ďalšie intenzívne búrky sa formujú na Zemplíne a Gemeri, niektoré už začínajú taktiež vykazovať supercelárne črty s postupom na severovýchod, supercely sa budú viac odkláňať na východ. Keďže línia je orientované paralelne s prúdením, lokálne prinesie aj vysoké úhrny zrážok,” uzavrel ústav.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: