Do Prešovského kraja mieria silné búrky, pre tieto okresy vydali meteorológovia výstrahy


Foto: Do Prešovského kraja mieria silné búrky, pre tieto okresy vydali meteorológovia výstrahy Foto: pexels.com

Na prvý júlový deň vydal Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahy prvého a druhého stupňa pred búrkami pre okresy Prešovského kraja. Pre okresy Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa a Levoča platia výstrahy prvého stupňa, a to od 11:00 hod. do 20:00 hod. 

Je v nich malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 mm/30 min s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a taktiež s krúpami. Okrem toho SHMÚ na internetovej stránke informuje aj o výstrahách druhého stupňa pred búrkami. 

Tie platia pre okresy Prešov, Sabinov, Bardejov, Stropkov, Vranov nad Topľou, Svidník, Medzilaborce, Snina a Humenné od 11:00 do 21:00 hod. V okresoch je malá pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 mm/30 min, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu a s krúpami o priemere dva centimetre.

„Výskyt sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd je vysoká. Predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, môžu byť obmedzené až znemožnené ľudské aktivity a pohyb osôb,“ dodáva SHMÚ.

Buďte opatrní a venujte zvýšenú pozornosť informáciám o meteorologickej situácii, sprievodných javoch a taktiež v prípade potreby sledujte pokyny krízových zložiek. 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: